Над 20% от производството на храни в Турция е пострадало от земетресенията

3344
Над 20% от производството на храни в Турция е пострадало от земетресенията
Снимка: Getty Images

Първоначалните оценки сочат, че опустошителните земетресения, които удариха Турция в началото на февруари, са нанесли щети на повече от 20% от селскостопанската продукция на Турция, съобщи Агенцията по храните на ООН.

Двете земетресения на 6 февруари, които засегнаха тежко и съседна Сирия, и последвалите ги трусове отнеха живота на повече от 50 000 души и оставиха много повече в тежко състояние, припомня БГНЕС.

Нов силен трус разлюля Турция

Земетресение с магнитуд 5,3 разлюля днес югоизточния турски окръг Кахраманмараш, който бе епицентър на унищожителните земетресения на 6...

Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) заяви, че първоначалните оценки в Турция разкриват "тежки щети за селското стопанство, включително за посевите, добитъка, рибарството и аквакултурите, както и за селската инфраструктура в засегнатите райони".

"Земетресението засегна сериозно 11 ключови земеделски провинции и над 15,73 млн. души и повече от 20 % от производството на храни в страната", се казва в изявлението.

Засегнатият от земетресението регион, известен като "плодородния полумесец" на Турция, осигурява близо 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на селското стопанство и допринася за почти 20% от износа на селскостопански храни на страната, се отбелязва в съобщението.

Според оценките на организацията земетресението е причинило щети за 1,3 млрд. долара чрез унищожаване на инфраструктура, добитък и култури, както и загуби за 5,1 млрд. долара в селскостопанския сектор.

При земетресението сградите са се срутили, посевите са пострадали, а животните са загинали, но в резултат на разрушенията се е появил и недостиг на обори, храна и ваксини за оцелелите животни.

Земетресение от 4,4 по Рихтер в Албания, усетено е и в Северна Гърция

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер бе регистрирано в Албания в 4:30 ч. местно време (5:30 българско време), по данни на Европейския ...

Производството на риба също е застрашено, като са засегнати 34 рибни ферми и три рибарски пристанища и са загубени ключови видове риба, съобщи агенцията.

"Засаждането преди края на валежите е единственият ни шанс да си осигурим здрава реколта за следващата година, като се имат предвид щетите по напоителните канали и селскостопанската инфраструктура", казва Месут Озер, земеделски производител от Нурдаги, Газиантеп.

"Нуждаем се от торове сега, преди да е станало твърде късно", отбелязва Озер.

ФАО апелира за 112 млн. долара помощ на засегнатите от земетресението общности в Турция. До момента ФАО е осигурила само 1,5 млн. долара от тези нужди чрез своя Специален фонд за спешни и възстановителни дейности (SFERA) и вътрешни ресурси.

Ново земетресение от над 4 по Рихтер в Газиантеп

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com