X
 
 

Над 300 000 изселени цивилни от турската офанзива в Сирия

1328 4
Над 300 000 изселени цивилни от турската офанзива в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver
Продължаващата седмица офанзива на Турция срещу контролираните от кюрдите райони в Североизточна Сирия е изселила над 300 000 души, съобщи местният военен наблюдател, цитиран от АФП.

"Над 300 000 цивилни са разселени от началото на офанзивата", заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за правата на човека.

Бивш посланик в Турция: Опасност за България има

"Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна. Ердоган започна "Извор на мира", защото през последните години много усиле...

Междувременно турското Министерство на отбраната съобщи, че е неутрализирало 673 членове на кюрдски формирования от началото на операцията в Сирия.

Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна,заяви от своя страна бившият посланик на страната ни в Турция Петър Воденски, пред bTV.

Според него Ердоган е започнал операцията "Извор на мира", защото през последните години много усилено се заговори за създаване на кюрдска държава. В Турция има около 20 млн. кюрди и се смята, че подобно държавно образувание по границата ще предизвика бунтове.

По думите на дипломата, един бунт на кюрдите в южната ни съседка може да раздели Турция на две. Това е предизвикало военната операция на Турция.

Тръмп си изтърва нервите, след като Конгресът го порица за действията в Сирия

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, осъждаща решението на президента на страната Доналд Тръмп да изтегли американските...

"Ердоган предприема действия в тази насока - да не се допусне кюрдска държава. Той преговаря и със силите на място и САЩ, които снабдяваха кюрдите с оръжие. Той видя "зелена светлина" след разговор с Тръмп, който го увери, че няма да се меси, ако започне военна операция", каза Воденски.

Посланикът посочи, че очаква турският президент Реджеп Ердоган да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на 13 ноември. По думите му нашите държавници са реагирали адекватно на ситуацията. Според него има опасност за страната ни.

"Ердоган заплаши ЕС, че ще пусне сирийските бежанци - около 3,6 млн. души. Те няма откъде да минат за Германия, освен през България или Гърция. За момента турският президент изпълнява ангажимента си пред българския министър-председател и бежанците се хващат още във вътрешността на страната", каза Воденски.

Едва ли страната ни ще се справи с една евентуална бежанска вълна, допълни Петър Воденски.

Турският посланик ни благодари за Сирия, най-важният турски генерал пусна стряскаща карта на нова Турция

Нашият съсед и приятел България ни разбира много добре. Изказваме своята благодарност, тъй като това е благоразумният подход. Това заяв...

Actualno.com

Етикети:

 • ТОЙ дупедавеца ! 2 ТОЙ дупедавеца ! преди 4 месеца Профил на трол?
  Бойко Борисов : ГЕРБ винаги ще е с Турция и лично с Реджеп Ердоган . Председателят на ГЕРБ категорично заяви, че най-голямата политическа партия у нас винаги ще е партньорски настроена към Република Турция и лично към Реджеп Ердоган.
 • НЕУТРАЛИЗИРАН=УБИТ 1 НЕУТРАЛИЗИРАН=УБИТ преди 4 месеца Профил на трол?
  турското Министерство на отбраната съобщи, че е неутрализирало/УБИЛИ/ 673 членове на кюрдски формирования от началото на операцията в Сирия.ТЕ ТОВА Е ТУРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!
 • Анадолски мурафети на бай Ердоган! 1.1 Анадолски мурафети на бай Ердоган! преди 4 месеца Профил на трол?
  При 20 милиона кюрди в Турция 673 "НЕУТРАЛИЗИРАНИ"-т.е. УБИТИ кюрди в Сирия е капка в морето...!
  : 0 !
 • Това не е ГЕНОЦИД...това е Анадолска ДЕМОКРАЦИЯ!!! 1.2 Това не е ГЕНОЦИД...това е Анадолска ДЕМОКРАЦИЯ!!! преди 4 месеца Профил на трол?
  Над 300 000 разселени цивилни и 673 "неутрализирани"-т.е. УБИТИ кюрди...
  : 0 !