Наистина ли Индия е най-опасната за жените държава в света?

24188
Наистина ли Индия е най-опасната за жените държава в света?
Снимка: iStock/Guliver

Наскоро проучване проведено от фондацията "Томсън Ройтерс" класира Индия като най-опасната държава за жените, заемайки първо място пред Афганистан, Сирия и Саудутска Арабия. Но наистина ли е вярно това?

Анкетата бе съставена от 548 експерти по шест различни индекса - здравеопазване, дискриминация, културни традиции, сексуално и несексуално насилия и трафик на хора. Като начало те бяха попитани кои са петте най-опасни държави от списъка на 193-те държави членки на Обединените нации. След това - коя е най-лошата държава във всяка от категориите. Индия оглавява три от тях - културни традиции, сексуално насилие и трафик на хора.

Подобна анкета, проведена преди 7 години, класира Индия четвърта, а Афганистан бе на върха на списъка.

Новото проучване е критикувано в Индия, като много хора поставят под въпрос факта, че държави като Саудитска Арабия и Афганистан, които предоставят много по-малко права на жените, са се представили по-добре.

Индиийската Национална комисия за жените отрече проучването, казвайки че държави, където жените не могат да изразяват свободно мнението си, не може да заемат по-добри места в класирането. Те изтъкват, че изнасилването и тормозът, както и други форми на насилие срещу жените, са се повишили в Индия, защото повече случаи са докладвани и са станали публично достояние.

Министерството на жените и развитието на децата в станата заяви в изявление, че "използването на анкета под формата на мнения за посочване на Индия като най-опасната страна за жените видимо е опит да се оклевети нацията и да се отклони вниманието от истинските подобрения в нея, наблюдавани в последните години".

Как се е стигнало до това заключение?

Сред основните аргументи е фактът, че изцяло се разчита на мнението и "присъдата" на 548-те експерти. Сред тях са академици, политици, журналисти и хора, работещи в здравеопазването и други сектори.

Оглавяващата фондацията, провела проучването, Моник Вия, заяви пред BBC, че 41 от експертите са били индийци. Въпреки това, няма яснота за националността на другите експерти и техните националности. 

Санджей Кумар, директор на Центъра за изучаване на развиващите се общества, една от главните независими организации за проучвания в Индия, смята, че тази липса на прозрачност е много притеснителна. "Как са били подбрани тези хора? Какво е било тяхното полово разпределение? Откъде са? Това е важно да се знае, но няма никаква информаци на разположение", споделя той.

Руп Река Верма, университетски професор и граждански активист, пък приветства анкетата.

"Не съм нещастна заради анкетата и нейните открития - достатъчна е, за да ни накара да седнем и да поговорим. Би била възможна по-добра методология, но ако повече от 500 специалисти виждат нещата по този начин, то трябва да погледнем сериозно на анкетата. Това не са впечатленията и разбиранията на хора от улицата, а добре информирани експерти", смята тя.

Правилната методология ли е била използвана?

Не и според Кумар. Той изтъква, че правителствени както и други публични данни, свързани със възприятията, са на разположение за много от параметрите, които са използвани, за да се класират държавите. "Данните, дори и ненадеждни, трябва да са в основата на всяка класация. Възприятията могат да са база за класиране само ако няма други данни", казва той.

Кумар добавя, че анкетата признава, че е използвана "смесена методология" - смесица от интервюта на живо, онлайн или по телефона, което също е проблематично: "Мога да ви кажа от опит, че различните техники за интервю винаги дават различни резултати. Трябва да има една база. Изглежда, че в този случай интервютата са проведени на база удобство, тъй като по нататъчно обяснение не е дадено. Проучването е направено набързо, като са се правили заобиколки и не може да бъде взимано насериозно".

Индия е най-опасната държава за жените в света

Индия е най-опасната държава за жените в света. Тя е с най-висок риск от сексуално насилие и подлагане на робски труд. Това показват ре...

Наистина ли Индия е по-опасна от Афганистан, Сирия или Саудитска Арабия?

Правителството бързо постави под въпрос проучването на "Томсън Ройтерс", но Индия няма причина да се хвали, показват официални статистически данни за криминалните деяния за 2016, които сочат, че жена е била изнасилвана на всеки 13 минути, 6 жени са били жертва на групово изнасилване всеки ден, булка е била убита заради зестра на всеки 69 минути и 19 жени са атакувани с киселина всеки месец.

И всичко това добавено към хилядите докладвани случаи за сексуален тормоз, преследване, воайорство и домашо насилие.

Но въпреки значителните недостатъци, Индия е демокрация, в която в повечето случаи цари законът. Като някой, който винаги е живял и работил в Индия, знам, че жените се наслаждават на огромна свобода и права тук и че наистина няма място за сравнение между разкъсваните от война Афганистан и Сирия или Саудитска Арабия, където допреди няколко дни жените можеха да влязат в затвора, защото шофират. Прилича на сравнение между ябълки и портокали.

Има ли значение тази класация? Всъщност да, защото показва, че Индия е изгубила битката на възприятията, а понякога те са от значение. Така че вместо да я отрича, Индия трябва да обърне поглед към себе си и да види как може да подобри ситуацията на жените, да убеди света, че не е враждебна територия за женския пол и да бъде премахната от списъци като тези, пише Гета Панди от BBC.

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Индия преживява най-тежката водна криза в своята история. Почти половината от населението, а това са над 600 милиона души, изпитват н...

Кой друг е в списъка?

Афганистан и Сирия, които са опустошавани от войни, са на второ и трето място, Сомалия е четвърта, а Саудитска Арабия и Пакистан са съответно пета и шеста.

Съединените щати изненадващо са на 10-то място и са трети в графата за сексуално насилие.

"Не става въпрос за класирането. Нашето общество е управлявано от мизогинизъм и патриархизъм. Трябва да приемем това проучване по правилния начин. Трябва да го гледаме по рефлективен начин - къде сме сбъркали като общество?", заяви Закиа Соман, активист за правата на жените, която е била сред експертите.

Мишки закусиха с пари от банкомат

Мишки унищожиха голяма част от банкнотите в индийски банкомат. Общата сума на щетите е 1,23 милиона рупии (близо 15 650 евро), съобщи I...

Тя добавя, че никой не очаква жените да имат лесен живот в държави като Сомалия и Саудистска Арабия. Но хората очакват повече от демокрация като Индия.

Ябълки и портокали?

Честно ли е да се сравнява Индия с държава като Саудитска Арабия, където правата на жените са ограничени?

Знае се, че жените в Саудитска Арабия нямат много достъп до публичната сфера. Но фактът, че там направиха шофирането законно за жените преди няколко дни, е знак на надежда. Това показва, че държавата се променя и прави вътрешен прогрес. Трудно да се прави сравнение с Индия, но ако погледнем по-отблизо в Саудитска Арабия - едва ли напредъкът е толкова голям.

Превод: Христина Гочева за Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com