Нападението в Ница бе осъдено от редица ислямски лидери

1492
Нападението в Ница бе осъдено от редица ислямски лидери
Снимка: Getty Images/Guliver

Повечето държави и организации в ислямския свят категорично осъдиха жестоката атака в четвъртък, при която загинаха трима души и много бяха ранени в църквата Нотр Дам, в град Ница, Франция, пише БГНЕС. Турското външно министерство беше сред първите, които осъдиха нападението в Ница, заявявайки, че никоя причина не може да оправдае убийството на невинни хора или да легитимира насилието. „Ясно е, че извършителите на такава дивашка атака на свещено място за поклонение нямат никаква религиозна, човешка или морална стойност.“ Като страна, която е претърпяла жертви на различни видове тероризъм, ние подчертаваме нашата солидарност с френския народ“, се казва в изявление на министерството.

Атаката в Ница беше осъдена и от висши турски служители, включително вицепрезидентът Фуат Октай, директорът по комуникациите в страната Фахретин Алтун, говорителят на президента Ибрахим Калин, председателят на дирекцията по религиозните въпроси Али Ербас, говорителят. на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик и вицепрезидентът на тази партия Нуман Куртулмус.

Събуди ли Макрон ислямския тероризъм във Франция?

Последните събития във Франция след жестокото убийство на учител, показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици, разбуниха ис...

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия също осъди атаката вчера в Ница, като заяви, че всички религии се застъпват за толерантността и напълно отхвърлят подобни форми на радикализъм и насилие.

Външното министерство на Бахрейн изпрати съболезнования и подкрепа на френския народ, а иранският външен министър Джавад Зариф осъди атаката в Ница чрез социалните медии. „Логиката и здравият разум трябва да заменят смъртоносния водовъртеж, причинен от реториката на омразата, противопоставянето и насилието. Трябва да разберем, че радикализмът произвежда повече радикализъм и че не може да се изгради мир с мръсни провокации “, каза Зариф.

Оманските власти също осъдиха нападението в Ница и изпратиха съобщение за подкрепа на френския народ, както и номинираният за премиер на Ливан Саад Харири. Харири подчерта, че тероризмът няма религия и че всички мюсюлмани трябва да осъдят и да се противопоставят на такива действия, които нямат нищо общо с исляма, пророка Мохамед, нито с морала и хуманността.

Министерството на външните работи на Тунис също осъди нападението в Ница и заяви, че е солидарно с французите, а властите на тази страна сформират специална комисия, която да започне разследване на базата на твърденията за отговорността на техен гражданин за нападението.

Задържаният по подозрения за тероризъм остава в ареста

Задържаният в Бургас Мохамед Абдулкадер остава за постоянно в ареста. Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд, съ...

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) осъди атаката, като заяви, че всички форми на екстремизъм и тероризъм са неприемливи, независимо от техните мотиви и цели. ОИС поиска да се въздържа от мерки, които произвеждат още повече омраза и насилие в обществото. Съюзът на мюсюлманските учени също осъди остро атаката във Франция. "Осъждаме всички тези варварски и отвратителни престъпления, независимо кой ги е извършил и в името на какво", цитира изявлението, подписано от лидерите на организацията. В изявлението се подчертава, че ислямът и мюсюлманите нямат нищо общо с нападението в Ница, тъй като подобни престъпления са „харам“ /грях:, действия, строго забранени в исляма - религия, която защитава мира, толерантността и добротата.

Базираният в Египет учен от университета Ал-Азхар Ахмад ал-Тайеб също осъди нападението в Ница, като заяви, че е абсолютно неприемливо.

Президентът на Ислямския съвет на Франция (CFCM) Мохамед Мусауи и няколко други мюсюлмански интелектуалци осъдиха нападението, извършено в южната част на Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com