Насилието в Кабул ескалира, има данни за американски въздушен удар, убил деца

2444
Насилието в Кабул ескалира, има данни за американски въздушен удар, убил деца
Снимка: Getty images

Ракетни удари разтърсиха афганистанската столица Кабул, докато САЩ се надпреварват с времето, за да завършат изтеглянето си от Афганистан, съобщи АФП. Евакуацията се извършва в изключително напрегната обстановка и под заплахата от терористични атаки, посочва БГНЕС. Припомняме, че крайният срок за изтегляне на американската армия от Афганистан изтича на 31 август.

В понеделник сутринта бяха чути ракети, летящи над Кабул, според журналисти на АФП в града. Хората, живеещи близо до летището, казаха, че са чули звуците на активираната противоракетна отбранителна система. В близост до летището се виждаше издигане на дим. Мястото, където са паднали ракетите, не е идентифицирано, нито целите, към които са били насочени.

Първата група бежанци от Афганистан пристигна в Прищина

Първата група от 111 бежанци от Афганистан пристигна в неделя вечерта в Прищина, с американски военен самолет, предаде РТС. Бежанците о...

Междувременно се появи информация, че 9 мирни граждани, между които 6 деца, са убити при удара от американски дрон в Кабул. Новината съобщи CNN. По-рано афганистанският телевизионен канал Ariana News съобщи, че при ракетен удар в Кабул са загинали шестима души, включително четири деца.

Американските военни съобщиха, че са нанесли удар по автомобил, унищожен в неделя от американски дрон в афганистанската столица, тъй като е превозвал големи количества експлозиви и е представлявал непосредствена заплаха за летището в Кабул. Целта е свързана с терористичната групировка "Ислямска държава-Вилаят Хорасан", която САЩ обвиняват за неотдавнашния атентат на летището, при който загинаха 13 американски войници, според Централното командване, отговарящо за операцията.

Един от членовете на семейството, което е пострадало, посочи всичките девет жертви на нападението, насочено към кола на предполагаеми терористи. Най-малките жертви са на две и три години.

Роднина, който е брат на някои от убитите, каза пред журналист, че това е "обикновено семейство". "Ние не сме "Ислямска държава". Това бе семеен дом, в който братята ми живееха със семействата си", каза той.

"Ние сме наясно със съобщенията за цивилни жертви в резултат от удара ни срещу автомобил в Кабул днес. Продължаваме да оценяваме резултатите от този удар, за който знаем, че е предотвратил непосредствена заплаха от страна на Ислямска държава-К (Ислямска държава - "Вилаят Хорасан") за летището. Знаем, че поради унищожаването на превозното средство са последвали значителни и мощни експлозии, което показва наличието на голямо количество експлозив вътре в автомобила, което може да е довело до допълнителни жертви. Не е ясно какво се е случило и ние продължаваме да разследваме“, се казва в изявление на говорителя на Централното командване на САЩ Бил Ърбан.

Политиците единни: Не искаме бежанци от Афганистан

"Темата не е приоритет сега" - така най-общо могат да бъдат обобщени позициите на политическите сили за очакваната нова мигрантска криз...

Командването също така заяви, че ще бъде "натъжено" от всяка "потенциална" смърт на невинни хора.

Не повече от 300 американци остават да бъдат евакуирани от страната, заяви държавният секретар на САЩ Антони Блинкен в неделя. "Ние работим неуморно тези часове и дни, за да ги измъкнем оттам", каза той, 48 часа преди крайния срок за изтегляне.

Около 114 400 души, включително близо 5 500 американски граждани, бяха евакуирани от Афганистан от 14 август, в навечерието на превземането на Кабул от талибаните.

Последната фаза от евакуационните операции беше затруднена от нападението на "Ислямска държава" в четвъртък, близо до летището на афганистанската столица, при което загинаха около 100 души, включително 13 американски войници и двама британски.

Джо Байдън посрещна останките на 13-те загинали военнослужещи на пистата във военната база в Дувър, Делауеър. Президентът на САЩ е подложен на остри критики заради справянето му с афганистанската криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com