Нови руски разработки в областта на борбата с военните дронове

5623
Нови руски разработки в областта на борбата с военните дронове
Снимка: Getty Images/Guliver

Японският военен наблюдател Масаши Сато (Masashi Sato) разказва в Yahoo News за новите разработки на руската отбранителна индустрия - анти-безпилотните самолети „Ракета" и REX-1. „Ракета" притежава изкуствен интелект, способна е сама да открива, да атакува вражеските безпилотни летателни апарати (БЛА) и да ги пленява с помощта на специални мрежи. REX-1 уврежда системата за контрол на безпилотните самолети и ги обездвижва.

Напоследък технологията на БЛА (безпилотни летателни апарати), които се използват активно за бойни и разузнавателни цели от съвременните въоръжени сили, стана широко разпространена в армиите по целия свят.

Специално място сред тях заемат така наречените „безпилотни камикадзе“, които се самоунищожават при нанасяне на удари по предварително идентифицирани цели. Дроновете „камикадзе" бяха активно използвани в арменско-азербайджанския военен конфликт в Нагорни Карабах. Тогава Азербайджан използва тактиката „рояк пчели“. Атаките на множество атакуващи средства не само причиняват значителни материални щети на вражеските войски, но и упражняват силен деморализиращ психологически натиск върху него. „Камикадзе” са сравнително евтини за производство, но представляват висок риск за живата сила и военната техника на противниковата страна.

В САЩ разрешиха напълно автоматизирани търговски полети с дронове

Федералното управление за гражданска авиация в САЩ (FAA) разрешило първите напълно автоматизирани търговски полети на дронове, съобщи v...

Военните в Русия разбират, че за страната съществува голяма заплаха от използването на „безпилотни камикадзе“ при възможни конфликти от заобикалящите я държави. В тази връзка, очевидно, Москва е поела линия за производство на поредица от собствени ефективни образци на такива оръжия, както и разработването на „анти-БЛА“ и различно оборудване за борба с бойните дронове.

Стана известно, че в момента Руският федерален ядрен център разработва анти-безпилотен самолет „Ракета", снабден с изкуствен интелект и лазерна система за самонасочване. Притежавайки достатъчно висока скорост и маневреност, тази анти-безпилотна ракета сама идентифицира целта на атака, приближава се към нея и изхвърля здрава мрежа от специални влакна, които „обездвижват“ апарата, предотвратявайки щети на околните военни обекти или персонал.

Понастоящем вече са обявени планове за представяне на този безпилотен самолет на изложението на военна техника в Москва, което ще се проведе в средата на тази година.

Друга руска разработка е проектът на „Калашников-Концерн" - електромагнитна анти-безпилотна пушка REX-1. Тя е в състояние да деактивира всички видове дронове с помощта на силен електромагнитен лъч от радар. Оборудването на тези системи включва, освен електромагнитно оборудване, специални бойни машини за офроуд, както и леки и тежки квадрокоптери-прехващачи и БЛА от малък и среден клас.

Можеше ли Русия да обезопаси арменското небе от турските дронове?

Шестседмичната война в Нагорни Карабах нагледно демонстрира, че безпилотната ударна авиация е достатъчно сериозен аргумент, който може ...

Сега концернът Калашников започна да разработва нова, по-мощна серия от електромагнитни анти-безпилотни летателни апарати REX-2, които имат значително по-голям обхват в сравнение с REX-1. Уязвимостта на този тип БЛА идва от риска да бъде открит по лъча от наземни оператори. В Русия сега работят по решаване на този проблем.

Експертите не изключват, че чуждестранните конструктори на „дронове-камикадзе“ ще създадат някакви системи, които ще им позволяват да се изплъзнат от такива „ловци“ за тях, които са от типа на руските анти-дронове „Ракета“. В този случай Русия може да създаде свои собствени контрамерки срещу подобни системи.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com