Окончателно - Нетаняху победи на изборите в Израел със само един депутат повече

1256
Окончателно - Нетаняху победи на изборите в Израел със само един депутат повече
Снимка: Getty Images / Guliver

Оглавяваната от премиера на Израел Бенямин Нетаняху партия "Ликуд" получава 36 места в 120-местния Кнесет (парламент) след преброяването на 100% от гласовете на състоялите се във вторник парламентарни избори, съобщи държавното радио на страната Kan, предаде Агенция "Фокус".

Основният опонент на "Ликуд" - блокът "Синьо и бяло" (Кахол-Лаван), воден от бившия началник на Генералния щаб Бени Ганц, получава 35 мандата.

Опонентът на Нетаняху се призна за победен

Основният опонент на израелския премиер Бенямин Нетаняху  Бени Ганц се призна за победен, след като резултатите от изборите показа...

Ултрарелигиозните партии ШАС и "Яхадут ха-Тора" ("Обединен юдаизъм на Тората") вземат 8 и 7 места в парламента, а лявата "Авода" – 6. "Наш дом Израел" на бившия министър на отбраната Авигдор Либерман печели 5 места, колкото и "Съюзът на десните партии".

Радиото отбелязва, че бъдещото дясно правителство ще има 65 мандата. Лидерите на блока "Кахол-Лаван"" – Ганц и бившият финансов министър Яир Лапид – признаха поражението си на изборите още в сряда.

Според официалната статистика, избирателната активност е била 68,38%, като са гласували повече от 4,3 млн. души от над 6 милиона, които имат право на глас. Малко повече от 1,1 милиона души, или 26,45%, са избрали "Ликуд", а 26,11% (с 14 843 гласа по-малко) са подкрепили "Синьо-бяло", отбелязват на сайта на ЦИК на Израел.

След получаване на окончателните резултати, израелският президент Реувен Ривлин ще започне консултации с представители на партиите, влезли в Кнесета, след които ще поръча на един от депутатите да формира правителство. За кандидат за премиер, като правило, се избира председателя на партията с най-много депутатски мандати, но президентът може да поръча и на друг политик тази задача, ако той е в състояние да формира коалиция, която ще бъде подкрепена от 61 от 120-те народни представители.

Изглежда засега Нетаняху ще спечели изборите, макар и с малка разлика

Дясната партия "Ликуд", водена от премиера Бенямин Нетаняху, води след обобщаването на предварителните резултати от парламентарните изб...

Претендентът за поста премиер ще има 42 дни, за да формира правителство. Както се очаква, Ривлин ще поръча създаването на правителство на Нетаняху, а той бързо ще създаде дясна коалиция, подобна на тази, която се получи след изборите през 2015 година. Нетаняху ще оглави своето четвърто правителство поред от 2009 година и пето в кариерата си. През нощта срещу сряда той заяви, че вече е започнал преговори за коалиция с влезлите в Кнесета десни партии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com