ООН и Арабската лига се събират заради операцията на Турция в Сирия

2464
ООН и Арабската лига се събират заради операцията на Турция в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес, 10 октомври, закрито заседание по повод военните действия на Турция срещу кюрдски позиции в Североизточна Сирия, предаде БГНЕС.

Според AP заседанието ще се състои по молба на петте европейски държави в съвета - Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция. Офанзивата на Турция започна след като американският президент Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американски войски от региона. В сряда Тръмп отново защити решението си и в същото време подкрепи санкции срещу Турция, но без да има намеса на американски военни, ако турската армия "прекрачва границата" според официално декларираните позиции на САЩ.

Целият ЕС призова Турция да спре атаката в Сирия

Eвропейският съюз предупреди, че операцията на Турция в Северна Сирия пречи на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държа...

Пред журналисти американският президент заяви, че се говори "с двете страни" и допълни, че според него изтеглянето на американски военни "е правилната стъпка", предаде БНР. По-рано Тръмп определи операцията на Турция като "лоша идея". Той каза още, че ще следи за изпълнение на поетия от Турция ангажимент за защита на религиозните малцинства и гарантиране, че няма да се стигне до хуманитарна криза.

Сенатори и конгресмени, които остро разкритикуваха решението на Тръмп обявиха, че са постигнали двупартиен консенсус за "сурови санкции" срещу Турция за "инвазията в Сирия". В Twitter един от най-ревностните защитници на Тръмп, превърнал се по темата в един от най-ревностните му критици - сенатор Линдзи Греъм, посочи, че "докато администрацията отказва да действа срещу Турция, аз очаквам силна двупартийна подкрепа" за санкциите. Президентът заяви, че няма против подобни мерки.

Междувременно и Арабската лига ще проведе спешни преговори за настъплението на Турция в Сирия. Тя ще се проведе в събота, 12 октомври.

След искане на Египет, външните министри от региона ще се съберат в Кайро на 12 октомври, "за да обсъдят турската агресия на сирийска територия", заяви Хосам Заки, помощник-генерален секретар на Арабската лига. Заки обяви действията на Турция за "неприемливо посегателство върху суверенитета на арабска държава-членка,... и нарушаващо международното право".

Тръмп забранил на войските си в Сирия да помагат на кюрдите

Американските военни са получили заповед да не пречат на военна операция на Турция в Сирия. Това съобщи телевизия Fox News, като се поз...

В друго изявление по-рано в сряда, Лигата предупреди, че военната атака "може да помогне на Даеш (групата на Ислямска държава) да възвърне част от силата си".

Същевременно Турция вече стартира наземната част на операция "Източник на мир" в Сирия. "Нашите военни, заедно с (опозиционната) Свободна сирийска армия, започнаха наземната част на операцията "Източник на мир", се казва в съобщение на турското министерство на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com