ООН: Либия трябва да избере - политическо съгласие или изчезване

13807
ООН: Либия трябва да избере - политическо съгласие или изчезване
Снимка: Getty Images / Guliver

Либия трябва да избере - или да постигне политическо съгласие, или ще престане да съществува. Това заяви днес специалният пратеник на ООН Бернардино Леон при откриването на среща в Алжир. Тя цели да започне диалог между враждуващите сили, предаде Франс прес.

"Има два варианта: политическо споразумение или унищожение", заяви специалният пратеник на ООН. Той обаче веднага добави, че "унищожението не е опция", предаде БТА.

Генерал на Кадафи оглави армията на Либия

Генерал от времето на Муамар Кадафи и довчерашен дисидент беше назначен за главнокомандващ на либийската правителствена армия. След пад...

Срещата в Алжир, в която участват различни политически партии и организации, е жизненоважна за започващия процес, който трябва да доведе до политическо уреждане на кризата в Либия.

"Очакваме много от тази среща и от посланието, което ще изпратите", добави той, обръщайки се към 15-ина либийски политици. "Няма да позволим една част от Либия да се наложи над друга. Решението е диалогът, вие трябва да стигнете до съгласие", подчерта представителят на ООН.

Либия е затънала в политически хаос след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 година. Страната е в ръцете на различни милиции и се управлява от две правителства и два парламента, припомня АФП.

Алжирският министър на външните работи Абделкадер Месахел призова либийците към търпение и постигане на национално съгласие. Алжир подкрепяше докрай режима на Кадафи и се противопостави на международната военна намеса, довела до падането му. Днес Алжир отново се противопоставя на военно решение и се бори за решение чрез диалог между всички страни от конфликта.

Египетските ВВС са нанесли серия от удари по ИД в Либия

Египетските ВВС са нанесли серия от удари по позициите на екстремистката групировка „Ислямска държава“ в Либия, след като в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com