ООН, Русия, Иран и Турция формират комитет за съставяне на сирийска конституция

2170
ООН, Русия, Иран и Турция формират комитет за съставяне на сирийска конституция
Снимка: Getty Images/Guliver

Представителят на ООН за Сирия Стефан де Мистура е обсъдил с представители на Турция, Иран и Русия формирането на комитет, който да се занимае със съставянето на новата Конституция на Сирия, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak, цитирано от агенция "Фокус".

Неформалните консултации са се провели на втория ден от десетия кръг на мирните преговори за Сирия в Астанинския формат, който се провежда в руския черноморски курорт Сочи. Според информацията на изданието след форума Мистура е заявил, че срещата е била „полезна“.

Започва поредната среща на Русия, Иран и Турция за бъдещето на Сирия

Представители на обявилите се за страни-гаранти за примирието в Сирия (Русия, Иран и Турция) ще се срещнат в днес (30 юли) в Сочи, за д...

По-рано сирийското правителство и опозицията са представили на пратеника на ООН списък с по 50 кандидати, които да ги представляват в комитета. Вестникът обяснява, че освен върху формирането на конституционен комитет, 10-ия кръг на преговорите за разрешаване на сирийската криза са били фокусирани върху положението в зоната на деескалация в провинция Идлиб, обмена на заложници и завръщането на бежанците.

Междувременно сирийската опозиция благодари на Русия за подобряване на обстановката в Сирия. „Благодарни сме на Русия за желанието да подобри ситуацията в Сирия по посока приключване на конфликта“, заяви пред медиите Ахмед Тома, ръководител на делегацията на сирийската опозиция на срещата в Сочи. Тома обаче подчерта, че ситуацията в арабската държава „все още е далече от политическо решение“, пише още БГНЕС.

Припомняме, че през първите два дни на настоящата седмица в руския курортен град Сочи се провежда среща между представители на страните — гаранти за примирието в Сирия (Русия, Иран и Турция).

Главната тема на разговорите са въпросът за съставяне на сирийски конституционен комитет, обстановката в зоните за деескалация, както и хуманитарни въпроси, включително мерки за укрепване на доверието и връщането на бежанците.

Дамаск: Турция не изпълнява ангажиментите си като държава гарант на примирието

Турция е единствената от страните гаранти на примирието в Сирия (Иран, Русия, Турция), която не спазва своите задължения по договоренос...

Водач на делегацията на домакините е специалният представител на президента Владимир Путин по урегулиране на сирийската криза Александър Лаврентиев. От иранска и турска страна присъстват заместник-министрите на външните работи Хосейн Ансари и Седат Онал.

Дамаск е представляван от постоянния представител на Сирия в ООН Башар Джафари. Присъстват представители на въоръжената сирийска опозиция, както и висши чиновници от ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com