Операцията в Сирия: ЕС вижда опасности, Тръмп се оттегля от безсмислен конфликт(СНИМКИ)

2544
Операцията в Сирия: ЕС вижда опасности, Тръмп се оттегля от безсмислен конфликт(СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз предупреди, че подготвяната от Турция офанзива срещу кюрдска милиция в североизточната част на Сирия ще навреди на цивилните и ще причини "масово разселване" на хората. Офанзивата ще спре мирния процес в страната. Това каза говорителката Мая Коциянчич пред репортери в Брюксел.

През последните седмици Турция изпрати подкрепления на границата, а президентът Реджеп Тайип Ердоган, който отдавна предупреждава за операция срещу кюрдските бойци, които според Анкара са терористи, сега каза, че военните действия могат да започнат „всяка вечер без предупреждение", пише БГНЕС.

Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че се "подготвя за най-лошото" в Североизточна Сирия, след като САЩ потвърдиха, че се оттеглят, за да позволят турски военни операции в района.

Кочиянчич отказа да отговори на въпроса дали Анкара и Вашингтон са информирали Брюксел за своите военни планове в Сирия. "Ние поддържаме контакти. На този етап не мога да кажа нищо повече", заяви представителят на Брюксел.

"Подновяването на военни действия в североизточната част не само ще изострят страданията на цивилните и ще доведат до масово разселване, но и заплашват сериозно да подкопаят настоящите политически усилия за мирно уреждане на конфликта. ЕС напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сирия", заяви Коциянчич.

ООН се подготвя за най-лошото при турска операция в Сирия

Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че се "подготвя за най-лошото" в Североизточна Сирия, след като САЩ потвърдиха, че се о...

Външните министри на ЕС ще обсъдят настъпващата криза по време на преговорите в Люксембург в понеделник, добави тя.

"Въпреки че признава законните опасения на Турция за сигурността, Европейският съюз от самото начало каза, че всяко устойчиво решение на конфликта в Сирия няма да бъде постигнато със или чрез военни средства, а изисква истински политически преход", каза тя, призовавайки "безпрепятствен, безопасен и устойчив достъп за хуманитарна помощ“.

Коментирайки плановете на Анкара за Сирия, Кочиянчич заяви: "ЕС вярва, че завръщането на бежанците е възможно, само когато са създадени човешки условия за това. Такива все още няма Сирия", предава ТАСС.

Президентът Доналд Тръмп даде благословията си за турската операция, като изтегли САЩ от ключови позиции по северната граница на Сирия и обяви, че ще застане настрана, когато Турция напредне. Така на практика изостави милицията на кюрдските Отряди за защита на населението (ОЗН), които бяха американски съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

Турция с нова военна стъпка спрямо Сирия, САЩ не подкрепят

Турция увеличи броя на военните си по границата със Сирия, съобщиха местните медии, след като президентът на югоизточните ни съседи Ред...

Той оправда решението си да изтегли американските войски от граничния с Турция район на Северна Сирия, като заяви, че регионът трябва "да си изясни ситуацията", а Америка трябва да излезе от "безсмислените безкрайни войни", предава AFP.

"Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сега ще трябва да изяснят ситуацията и какво искат да направят с пленените бойци на "Ислямска държава" в техния "квартал", написа Тръмп в Twitter. В няколко поста той изяснява позицията си.

"Време е да се измъкнем от тези безсмислени безкрайни войни, много от тях племенни, и да върнем войниците си у дома. Ще се бием, където ни изнася и ще се бием само за победа", категоричен е Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com