Опити боклукът в Истанбул да се събира разделно

843
Опити боклукът в Истанбул да се събира разделно
Снимка: Getty Images/Guliver

Две момчета от началните класове мъкнат чували с пластмасови отпадъци и стара хартия. Тънките якета, джинси и маратонки, които носят, показват, че децата нямат пари за топли зимни дрехи. Майка им, облечена в дълго палто и със забрадка на главата, също носи чувал с отпадъци. Насочили са се към общинския камион, спрял в истанбулския квартал Зейтинбурну, пише БГНЕС.

Служители на общината приемат боклука, теглят го и дават на майката и децата точки, които се зареждат в специална чип-карта. За предадените 21 килограма боклук Фетие Алатас и двете ѝ деца получават 11 точки, с които могат да пазаруват храна в магазина. "Така мога да си позволя да купя нещо за децата", казва майката.

Всеки ден идват все повече

Двамата служители на общината минават всеки ден през Зейтинбурну, за да приемат разделно събрания боклук, донесен от местните жители. Проектът е в ход от два месеца и всеки ден идват все повече хора, за да обърнат отпадъците, подлежащи на рециклиране, в точки за пазаруване.

Инициативата е свързана и с тежкото икономическо положение в страната покрай пандемията. Инфлацията и безработицата растат. Както казва Фетие Алатас - един хляб вече струва две лири, около 20 евроцента. По думите ѝ, дори и парче хляб представлява огромна помощ за нея и семейството ѝ. Затова одобрява много общинския проект.

Турция разполага със система за рециклиране на отпадъци. Най-бедните от бедните обикалят с колички улиците, за да събират от контейнерите тези отпадъци, които могат да се преработят. Но домакинствата в Турция масово не разделят боклука - изхвърлят всичко на едно място.

Вече са събрани 70 тона

Общината в Зейтинбурну се опитва да внесе промени. Ръководителят на екологичната служба Мухамет Киса казва пред "Тагесшау", че от ноември досега вече са събрани над 70 тона отпадъци, срещу които общината е раздала точки за пазаруване на стойност 40 хиляди турски лири - около 4400 евро. По този проект боклукът се събира разделно: метал, пластмаси, хартия, стъкло и електроника.

Истанбул е пред водна криза

Моретата от двете страни на Истанбул може да си окажат единствената вода, която градът ще може да види в близко бъдеще, тъй като нивата...

"Въведохме тази точкова система, за да стимулираме разделното събиране", посочва Киса. Хората като цяло не са достатъчно информирани за предимствата на разделното събиране, а този проект работи точно в тази посока, добавя общинарят.

Пандемията също допринася за това хората да разделят боклука особено старателно. Сегашните икономически проблеми затрудняват живота им - доходите им често вече на стигат, а общинският проект определено им е в помощ, добавя Киса.

Идеята се ползва с успех

От своя страна общината продава боклука за рециклиране и така финансира проекта. От това губят само уличните събирачи на боклук, които обикалят контейнерите с колички. Защото колкото повече домакинства сами делят и предават боклука, толкова по-малко ще отива в контейнерите.

57-годишната Хава Акар също е предала боклука си, а с получените точки е напазарувала в магазина. Те са ѝ стигнали за ориз, леща, яйца, мляко и масло. Това е чудесно, казва тя пред репортера на "Тагесшау". Но по-важното е, че така освобождаваме природата от боклука, допълва жената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com