Осуетиха атака срещу израелското посолство в Баку, Иран ли стои зад нея?

1660
Осуетиха атака срещу израелското посолство в Баку, Иран ли стои зад нея?
Снимка: Getty Images

Министърът на външните работи на Израел Ели Коен обвини Иран, че стои зад осуетения заговор за нападение срещу израелското посолство в Азербайджан.

Той направи изявление по време на официалното си посещение в Сърбия и заяви, че "иранският тероризъм е глобална заплаха, както видяхме през последните няколко дни в Азербайджан при опита за нападение срещу израелското посолство в Баку, както и през последните месеци в Кипър и Гърция при опитите за нападения срещу израелци и евреи".

Иран екзекутира трима мъже за множество изнасилвания

Трима мъже, осъдени за това, че в края на 2021 г. са дрогирали, а след това изнасилили дузина жени в салон за красота, бяха екзекутиран...

Коен добави, че Иран е финансирал терористичната клетка, направила опита за нападение, и ѝ е издал инструкции, пише Times of Israel.

Ели Коен призова международната общност да се обедини, за да се противопостави на терористичните действия на Иран.

Азерските сили за сигурност арестуваха 23-годишен афганистански гражданин по подозрение, че е планирал нападението срещу посолството в Баку, съобщи Държавната служба за сигурност в понеделник.

В изявлението не се уточнява, че той е заподозрян в нападение срещу израелската мисия, но The Times of Israel пише, че е бил забелязан близо до посолството в хотел Hyatt Regency и е бил разпитан от азербайджански служители.

"Фаузан Моса Хан, гражданин на Ислямска република Афганистан, роден през 1990 г., в заговор с други лица е планирал да извърши терористичен акт, придружен с експлозия, пожар или други подобни събития, водещи до смърт на хора, наранявания на здравето, материални щети и други общественоопасни инциденти, с цел да се създаде паника сред населението, да се повлияе на вземането на решения от държавните органи и международните организации", се казва в изявлението на Службата за държавна сигурност.

Назрява дипломатически скандал между Украйна и Израел заради войната

Посолството на Украйна в Израел обвини близкоизточната страна, че заема "ясна проруска позиция" заради липсата на хуманитарна и оръжейн...

Азербайджан заяви, че Хан е дошъл от "чужда държава", за да следи "посолство на трета държава", да вербува клетка и да се сдобие с оръжие и финансиране. Службата за сигурност работи по издирването на други членове на организацията на Хан.

Въпреки че в изявлението не се посочва държавата, от която е пристигнал той, е ясно, че съседен Иран използва граждани на трети страни за планиране на терористични атаки срещу израелски и еврейски обекти.

Миналия месец кипърските разузнавателни служби разкриха, че са осуетили ирански заговор срещу евреи и израелци. През март гръцката полиция арестува двама пакистански граждани, за които се предполага, че са планирали терористични атаки с масово поразяване срещу еврейски ресторант и къща "Хабад" в Атина.

През ноември миналата година грузински служители по сигурността разкриха, че са осуетили неотдавнашен опит на екстериториалното подразделение на иранските революционни гвардейци - силите "Кудс" - да убие виден израелски грузинец, живеещ в столицата Тбилиси.

ОЩЕ: Стрелба по посолството на Азербайджан в Иран взе една жертва (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com