Освободена от Хамас заложничка: Не знаех къде ни държат (ВИДЕО)

2394
Освободена от Хамас заложничка: Не знаех къде ни държат (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В първите си публични коментари, след като беше освободена от плен от "Хамас", 85-годишната Йохевед Лифшиц разказва, че не знае къде е била държана, след като е била заловена от терористите.

„Качиха ме на мотоциклет... като единият терорист ме държеше отпред, а другият отзад, за да не падна. Пресякохме граничната ограда в Ивицата и отначало ме държаха в град Абасан ал-Кабира, който е близо до [Кибуца] Беери. След това не знам къде ме отведоха“, цитира я новинарският сайт Ynet.

На разпространени от "Хамас" видеокадри се виждат двете жени, облечени в подобни лилави роби върху своите дрехи, как биват насочвани от терористите. В пропагандното видео главорезите дори им предлагат някакви дребни неща за ядене и напитки, след това ги предават на сътрудниците на Червения кръст. Една от жените, Йохевед Лифшиц, се обръща към един от терористите и му стиска ръката в знак на благодарност, а нейната дъщеря Шарон Лифшиц, която впоследствие се видя с нея в болницата, по-късно коментира пред CNN, че това е "толкова типично" за майка й. 

ОЩЕ: Израелски журналист: Не искам да съм на мястото на Нетаняху, наземната операция ще е смъртна присъда за заложниците 

Съпругът на Йохевед Лифшиц, който е отвлечен заедно с нея, но е държан на друго място, не е освободен и за съдбата му засега нищо не е известно. Шарон Лифшиц разказва, че баща й е бил активист, борещ се за правата на палестинците и е "работил за постигане на мир с нашите съседи". "Той беше убеден, че трябва да намерим начин да живеем заедно [...] и се бореше много активно срещу идеята за окупация, срещу идеята за вечна война“, казва тя. И добавя:„Той говори добре арабски, така че може да общува добре с хората там. Познава много хора в Газа. Искам да вярвам, че всичко ще бъде наред с него”.

По-късно на пресконференция в една от болниците в Тел Авив Йохевед Лифшиц заяви, че е "преминала през ада", като е била бита с пръчки след като са я свалили от мотоциклета и я накарали да върви пеша. Но в тунела, в който е била държана, пазачите й се отнасяли добре с нея и имало лекари, които обработвали раните. Надзирателите ги хранели със същото, каквото ядяли и те, спели на дюшеци.  

Лифшиц разкритикува също така израелските военни, че не са приели достатъчно сериозно заплахата от "Хамас" в навечерието на атаката.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com