Палестинският посланик в Чехия загина при взрив в резиденцията си

23808
Палестинският посланик в Чехия загина при взрив в резиденцията си
Снимка: Getty Images / Guliver

Палестинският посланик в Прага Джамал ал-Джамал загина при експлозия в резиденцията си, съобщи полицията, предаде БГНЕС.

"Със съжаление потвърждаваме тази информация, предоставена от Спешна помощ", съобщи говорителката на полицията в Прага Андреа Зулова. Джамал пое поста през октомври. Той се пренесъл неотдавна в новата резиденция в северните околности на Прага.

Палестинското външно министерство съобщи, че експлозията станала тази сутрин, когато Джамал отварял стар сейф, донесен от предишната сграда на посолството в новата". "Минути след отварянето на сейфа станала експлозията, която причинила сериозни наранявания на посланик Джамал. Той беше откаран в болница и опериран", допълни министерството в комюнике по-рано днес.

Чешкият сайт Novinky.cz съобщава, цитирайки източници на полицията, че експлозията вероятно е била причинена от "небрежно боравене с опасен експлозив". "Спешна помощ лекуваше 56-годишният мъж, който получил много сериозни наранявания и беше откаран във военна болница в Прага в изкуствена кома", заяви говорителката Ирина Ернестова. "52-годишна жена беше откарана в друга болница заради натравяне с дим и стресова реакция", допълни говорителката.

Говорителят на посолството Набил ал-Фахел съобщи пред чешкото държавно радио, че цялото семейство на посланика било в резиденцията в момента на взрива. Полицията съобщи, че продължава да разследва причините за взрива. Палестинското външно министерство информира, че ще изпрати делегация на високо ниво в Прага утре, за да проведе разговори с чешките власти и да сътрудничи в разследването на причината за експлозията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия