Изглежда Ердоган губи най-големите градове на местните избори

3867
Изглежда Ердоган губи най-големите градове на местните избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Все още не е ясно кой печели изборите за кмет в Истанбул, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Reuters.

И управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), и главната опозиционна формация Републиканска народна партия (РНП) обявиха, че техните кандидати са спечелили.

Засега: Партията на Ердоган запазва Истанбул, опозицията поведе в Анкара (ВИДЕО)

Партията на турския президент Реджеп Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, засега запазва управлението над най-големия гр...

Избраникът на РНП Екрем Имамоглу даде пресконференция, на която обяви, че печели надпреварата с 28 хиляди гласа преднина. Той нарече тази разлика "непреодолима" и каза, че партията разполага с данните от вота, които е въвела в модерна, компютърна програма. Имамоглу обяви, че е получил 4 155 966 гласа и е технически невъзможно неговият конкурент от ПРС и бивш турски премиер Бинали Йълдъръм да е получил повече гласове.

Малко след това Йълдъръм също обяви, че печели. Според него той е на първо място с разлика от 4000 гласа.

Турският президент Реджеп Ердоган обаче сякаш призна негативния резултат за своята партия. Пред свои привърженици в Анкара, Ердоган каза "Може и да сме изгубили кметското място в Истанбул". По-късно говорител на правителството обяви, че казаното от Ердоган не противоречи на обявената от Йълдъръм победа. "Нашият президент не каза нищо, което да противоречи на изказването на господин Бинали Йълдъръм", написа в Twitter говорителя на институцията Фахретин Алтун.

"В Истанбул повечето общини или са наши, или много оспорвани. Какво означава това? Дори нашите хора да са загубили кметското място, местните общини остават при Партията на справедливостта и развитието", заяви Ердоган от терасата на партийната централа в Анкара. Той се закани, че управляващата партия ще обжалва резултатите там, където се налага. Според Ердоган ще бъдат направени промени в министерствата и други институции, за да стане управлението по-динамично. Реджеп Ердоган каза още, че няма да има други избори в Турция в следващите 4,5 години и че ПРС ще се съсредоточи върху икономиката на страната.

По-голямо поражение?

Ердоган вкара Сирия в предизборната реторика, отговорът му на проблемите е "война"

"Ще решим кризата в Сирия на бойното поле, ако е възможно, а не на масата за преговори – това ще е първата ни задача след изборит...

Предварителните резултати от днешния местен вот сочат, че ПСР ще загуби кметското място в Анкара за пръв път в 16-годишното управление на Реджеп Ердоган. Мансур Яваш от опозиционната Републиканска народна партия (РНП) води с 49,9% от гласовете. Втори засега остава кандидатът на управляващите Мехмет Йозхасеки с 47,7%. Тези резултати са на база на 79,3 от всички подадени гласове, пише в. "Сабах". БНТ обаче припомня, че срещу Яваш има съдебно дело и това може да е пречка той да стане градоначалник в крайна сметка.

В другите големи градове на Турция също се отчита силно представяне на опозицията. Традиционно, Измир е бастион на РНП и там кандидатът на кемалистите води с близо 20% пред избраника на партията на Ердоган.

Управляващите са изправени пред поражение в Анталия. В момента в курортния град кмет е Мендерес Тюрел, но в момента той изостава на близо 4% зад кандидата на РНП Мухитин Бьочек.

Още едно поражение за Ердоган и неговите съюзници се очертава в Адана, където кмет е Хюсеин Сюзлю от ултранационалистите на Девлет Бахчели, които са в коалиция с управляващите от ПСР. Там кандидатът на РНП Зейдан Каралар води с близо 10% пред Сюзлю.

Частичните резултати сочат, че управляващата партия ще запази важното кметско място в Бурса. Действащият кмет Алинур Акташ от ПСР води с 2,5% пред кандидата на РНП Мустафа Бозбей след преброяването на около 66 процента от бюлетините.

Как местните избори в Турция станаха избори за Ердоган?

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат с нови сили в двойна победа на парламентарните и президентските избори миналото ...

Всички резултати обаче са временни. Медиите, които следяха изборния ден минута по минута престанаха да обновяват данните за Истанбул в 23:30 часа. Дълго време например те сочеха, че в Истанбул Йълдъръм води с около 2% пред съперника си Имамоглу. След това преднината на Йълдъръм намаля до само 0.1 процент и данните спряха да се обновяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com