Пети ден примирие: Нова размяна на пленници между Израел и Хамас (ВИДЕО)

3068
Пети ден примирие: Нова размяна на пленници между Израел и Хамас (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Пореден ден на примирие и размяна на задържани в Близкия изток. Дванадесет заложници, включващи 10 израелци и двама тайландски граждани, бяха освободени от Хамас във вторник, според официални лица. Тридесет палестинци пък пуснати от израелските затвори, казаха официални лица.

Израелски заложници срещу палестински затворници

Двама от 12-те заложници, освободени във вторник от Хамас, са тайландски граждани, съобщи кабинетът на израелския премиер. Другите са израелци. С това общо 19 тайландски граждани бяха освободени от Газа от Хамас чрез отделни преговори, които не са включени в примирието между Израел и Хамас.

Още: Пентагонът: Няма нападения срещу американски войници от старта на примирието между Израел и Хамас

Според кадри в социалните мрежи Хамас и Ислямски джихад е трябвало да защитават 12-те заложници, които бяха освободени тази вечер на Червения кръст, тъй като се твърди, че тълпите палестинци са искали да ги убият. Поради тази причина тазвечершният маршрут за евакуация е бил многократно променян.

Приблизително по същото време, автобус, за който се твърди, че превозва някои от освободените палестинци, напусна затвора Офер и сега се намира в окупирания Западен бряг. Автобусът беше видян да напуска затвора на кадри на живо, излъчени по палестинската телевизия и AFPTV.

Още: "Хамас" поканиха Илон Мъск да посети ивицата Газа

Така за първите пет дни от примирието в Газа Хамас освободи общо 81 заложници, предимно жени и деца. Израел освободи 180 палестинци от затвора – главно жени и непълнолетни, много от които бяха задържани, но никога не бяха обвинени.

Нови преговори и още освободени

Катар, който е основен посредник между Израел и "Хамас", обяви, че скоро ще започнат преговори за освобождаване на войниците от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ), държани като заложници от екстремистите. Според информацията, това ще се случи след освобождаването на цивилните заложници.

Нарушаване на примирието

По-рано днес израелските отбранителни сили съобщиха, че няколко войници са били леко ранени при атака на бойци на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа. Това е първото забележимо нарушение на примирието на петия ден от началото му. Според "Хамас", обаче, израелците първи са нарушили примирието. По данни на ЦАХАЛ три взривни устройства са избухнали на две различни места близо до израелските войски в северната част на Ивицата "в нарушение на споразуменията за прекратяване на огъня". При един от инцидентите войниците са били обстрелвани и са отвърнали на огъня, съобщи BBC.

Предупреждение за Газа

Повече хора могат да умрат от болести и тежки здравословни проблеми в Газа, отколкото от израелски бомбардировки, ако здравната инфраструктура не бъде възстановена, каза Световната здравна организация във вторник. Според говорителя Маргарет Харис, стотици хиляди пациенти в Газа страдат от хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и рак, и нямат достъп до лекарствата и лечението, от което се нуждаят. „Тези хронични състояния ще станат остри и ще ги убият“, предупреди тя.

Още: "Няма да умрем днес”: Израелка разказа как е успяла да избяга с бебето си от „Хамас”

„В крайна сметка ще видим повече хора да умират от болести, отколкото дори от бомбардировки, ако не успеем да възстановим тази здравна система и да осигурим основите на живота“, добави Харис, отбелязвайки спешната нужда от храна, вода, лекарства и гориво за работа на болниците", допълни Маргарет Харис.

Още: Оценка: Войната в Израел навлиза в нов етап

Повече от 14 800 палестинци са били убити при израелски атаки в Газа  от 7 октомври до 23 ноември, според данни на палестинското министерство на здравеопазването на Западния бряг, което черпи своите данни от управляваните от Хамас здравни власти в Газа. Министерството на здравеопазването каза, че има затруднения с актуализирането на броя на жертвите „поради срив в услугите и комуникацията в болниците в северната част на Газа“.

Още: Мнение: Примирието укрепва "Хамас", за Израел то е горчиво-сладко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Нетаняху: Битката в Рафах е критична за кампанията в Газа

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com