Плановете на Китай: Подмладяване, армия от световна класа и Космосът като оръжие

2004
Плановете на Китай: Подмладяване, армия от световна класа и Космосът като оръжие
Снимка: istock

Дългосрочните планове на Китай включват подмладяване на нацията, армия от световна класа и Космосът като оръжие. Това става ясно от годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ за 2023 г., касаещо военните събития и събитията в областта на сигурността, включващи Китайската народна република (КНР).

Докладът е публикуван вчера и очертава текущия курс на националната, икономическата и военната стратегия на Китай и предлага поглед върху стратегията на Народната освободителна армия (PLA), настоящите способности и дейности, както и нейните бъдещи цели за модернизация. Анализът се състои от предговор, резюме, шест глави и приложения.  ОЩЕ: Русия, САЩ и Китай: готвят ли нови ядрени опити?

„Голямото подмладяване на китайската нация“

Националната стратегия на Китай цели да постигне „голямото подмладяване на китайската нация“ до 2049. 

Стратегията е решително преследване на политическа, социална и военна модерност на страната. Целта е да се разшири националната власт на КНР, да усъвършенства управлението й и да се преразгледа международния ред в подкрепа на системата й на управление на и националните й интереси. Китай смята, че САЩ цели да овладее възхода й, което определя като препятствие пред своята национална стратегия. ОЩЕ: Русия тества аналог на китайската система за социален рейтинг

Ядрената и военна мощ на Китай

В доклада с тревога се отбелязва, че Китай разширява броя на своите наземни, морски и въздушни платформи за ядрена доставка, докато инвестира и изгражда инфраструктурата, необходима за подпомагане на по-нататъшното разширяване на своите ядрени сили. 

САЩ отбелязват, че през 2022 г. Пекин е продължил бързата си ядрена експанзия, като американското министерството на отбраната изчислява, че Китай притежава повече от 500 оперативни ядрени бойни глави към май 2023 г. ОЩЕ: Сателитни изображения: Наскоро Русия, Китай и САЩ са разширили ядрените си площадки (ВИДЕО)

Министерството на отбраната на САЩ изчислява, че Китай вероятно ще разполага с над 1000 оперативни ядрени бойни глави до 2030 г., голяма част от които ще бъдат разгърнати на по-високи нива на готовност и ще продължат да нарастват до 2035 г. в съответствие с целта да се гарантира, че модернизацията на армията е „основно завършена“. Целта на Си Дзинпин е да има армия от световна класа до 2049 г. ОЩЕ: Кисинджър: САЩ и Китай да ограничат новото ядрено оръжие - изкуствения интелект

САЩ предполага, че Китай вероятно ще използва новите си бързи реактори-размножители и съоръжения за преработка и производство на плутоний за програмата си за ядрени оръжия, въпреки публичното поддържане на тези технологии са предназначени за мирни цели.

Щатите предполагат, че Пекин има най-малко 300 нови силози за междуконтинентални балистични ракети и е заредил поне някои от тях в силозите. Този проект и разширяването на китайските силозни сили с течно гориво имат за цел увеличаване на мирновременната готовност на нейните ядрени сили.

Китай въвежда и DF-5C. Това е междуконтинентална балистична ракета с течно гориво, въоръжена с ядрена бойна глава с добив от няколко мегатона, както и БРПЛ JL-3 с по-голям обсег на действие, което ги прави способни да обхванат континенталните крайбрежни води на Съединени щати.

Космосът като оръжие?

В доклада се отбелязва, че Китай разработва други сложни космически способности, като например сателитна проверка и ремонт. Поне някои от тези способности биха могли да функционират и като оръжие, твърдят от Пентагона. 

Те обръщат внимание, че Пекин е изстрелял множество сателити за провеждане на научни експерименти за поддържане на технологии в космоса и провежда изследвания за почистване на космически отпадъци. ОЩЕ: Си Дзинпин и Путин с послания към Запада

Shijian-17 е първият сателит на Китай с роботизирана ръка -  технология, която може да се използва в бъдеща система за граплинг срещу противникови сателити, отчитат още от Пентагона.

През октомври 2021 г. КНР изстреля друг сателит с роботизирана ръка. Става въпрос за Shijian-21, като той бе пуснат в геостационарна орбита и през януари 2022 г. Китай е преместил изоставен навигационен сателит BeiDou във висока гробищна орбита.

Китай в офанзива за чар

В края на 2022 г. Пекин започна дипломатическа „офанзива за чар“, насочена към Европа в очевидно усилие да подобри възприятията за Пекин. Като аргумент в доклада се изтъква Инициативатата за глобална сигурност (GSI).

Докладът не пропуска и войната в Украйна, като отбелязва, че тя представлявала голямо, неочаквано предизвикателство за Китай.

Прогнозата е, че докато Пекин обмисля мащаба и обхвата на материалните ангажименти за войната на Русия в Украйна, вероятно ще се стреми да балансира стратегическото си партньорство с Москва, като същевременно избягва репутационни или икономически разходи, които биха могли да произтекат от неговата помощ. ОЩЕ: Путин ласкае Си Дзинпин и промотира китайската "мека сила" (ВИДЕО)

Целия доклад може да прочетете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com