Почти 20 000 души вече са изведени от Алепо, евакуацията продължава

1407
Почти 20 000 души вече са изведени от Алепо, евакуацията продължава
Снимка: Getty images/Guliver

Близо 20 000 души са евакуирани от източната част на сирийския град Алепо досега и продължават усилията за извеждане от града на още хора.

Това заяви днес турският външен минстър Мевлют Чавушоглу. По-рано той съобщи, че от града са евакуирани 12 000 души, отбелязва Reuters.

СС на ООН подкрепи изпращането на наблюдатели в Алепо

С подкрепата на Русия в понеделник Съветът за сигурност на ООН прие единодушно изпращането на наблюдатели в бедстващия Алепо, които да ...

Сред спасените е и 7-годишната Бана Алабед. Момиченцето придоби световна известност със съобщенията си в Twitter за ситуацията в града по време на бомбардировките.

Десетки автобуси, превозващи хиляди хора от Алепо, достигнаха райони, контролирани от опозицията, западно от града, посочиха представител на ООН и Сирийският център за наблюдение правата на човека, уточнява още bTV.

Решението за евакуация бе взето в рамките на преговори между Русия, която е основен поддръжник на сирийския президент Башар ал Асад, и Турция, която подкрепя някои бунтовнически групи.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН в рядък израз на единодушие прие резолюция за изпращането на наблюдатели в Алепо. Те ще следят за безпроблемното провеждане на евакуацията.

Евакуацията продължава: 3000 души са изведени от Алепо до момента

Близо 3000 души са евакуирани от последните позиции на бунтовниците в сирийския град Алепо в понеделник, след няколко часово забавяне. ...

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че близо 3000 души са евакуирани от последните позиции на бунтовниците в сирийския град Алепо в понеделник след няколко часово забавяне. „Около 20 автобуса с хора от Алепо пристигнаха“ на място западно от града, каза д-р Ахмад Дбис, ръководещ екип лекари и доброволци, координиращи евакуацията.

Преди това хиляди цивилни прекараха нощта на петък срещу събота в бомбардираните жилищни блокове в Алепо с надежда евакуацията да бъде възобновена. Цели семейства прекараха дълги часове в очакване в квартал Ал-Амирая, който е отправна точка за евакуациите, спрени от правителството на Сирия в петък.

Много от хората не са имали храна и вода, информира тогава AFP. Десетки изхвърлиха и малкото, което притежават, за да могат да носят със себе си само най-необходимото. Хората масово изгаряха вещите си, за да не бъдат плячкосани от правителствените войски.

По-рано не беше ясен и точният брой на хората, които чакаха да бъдат преместени от Алепо. Специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура посочи, че в четвъртък цивилните са наброявали около 40 000 души и 5000 бунтовници.

Започна евакуацията на Алепо

Автобуси започнаха да влизат в бунтовническите района на град Алепо, за да бъде подновена евакуацията оттам, предаде Reuters. Колоната...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com