Хиляди прекараха нощта в студ и ужас, чакайки евакуация от Алепо (СНИМКИ)

2764
Хиляди прекараха нощта в студ и ужас, чакайки евакуация от Алепо (СНИМКИ)
Снимка: Getty images/Guliver

Хиляди цивилни прекараха нощта в бомбардираните жилищни блокове в Алепо с надежда евакуацията да бъде възобновена.

Цели семейства прекараха дълги часове в очакване в квартал Ал-Амирая, който е отправна точка за евакуациите, спрени от правителството на Сирия в петък.

Бан Ки-мун: Алепо сега е синоним на ада

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова страните от сирийския конфликт да подновят евакуацията на цивилното население от Алепо, ...

След свечеряване температурите паднаха до -6 градуса по Целзий като ново предизвикателство за останалите граждани в бунтовническите райони. Много от тях не са имали храна и вода, информира AFP.

Десетки изхвърлиха и малкото, което притежават, за да могат да носят със себе си само най-необходимото. Хората масово изгаряха вещите си, за да не бъдат плячкосани от правителствените войски.

Точният брой на хората, които чакат да бъдат преместени от Алепо, още не е ясен. Специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура посочва, че в четвъртък цивилните са наброявали около 40 000 души и 5000 бунтовници.

Ердоган призова всички страни да спазват примирието в Алепо

Турският президент Реджеп Ердоган призова всички страни да уважават примирието в Алепо, така че евакуирането на хора да може да продълж...

Представителят на Световната здравна организация в Сирия Елизабет Хоф посочи, че в Алепо има голям брой жени и деца, които трябва да бъдат измъкнати от ужаса.

Муждувременно стана ясно, че представителят на сирийската опозиция Ал Фарук Абу Бакр е заявил, че е постигнато ново споразумение за изпълняването на евакуацията от държаните от опозицията части на Източно Алепо, което бе забавено от исканията на правителствените сили две села, обсаждани от бунтовниците, също да бъдат евакуирани, предаде Reuters.

Абу Бакр заяви, че споразумението включва евакуация на двете шиитски селища, обсадени от опозицията и евакуацията на ранените от два града, обсадени от проправителствените сили край границата с Ливан, както и пълната евакуация на държаните от бунтовниците части на Източно Алепо, отбелязва още "Фокус". Сирийските правителствените сили не са били достигнати за коментар. Точният броя на хората, подлежащи на евакуация, не е уточнен.

Actualno.com припомня, че по-рано специалният съветник на иранския парламент по международните въпроси Хосеин Амир-Абдолахиан поздрави сирийското правителство за освобождаването на Алепо, заявявайки, че Иран ще ускори изпращането на хуманитарна помощ за раздираната от конфликти страна, предаде AhlulBayt. „Техеран винаги е имал водеща роля в борбата срещу тероризма и изпращането на хуманитарна помощ за връхлетените от кризата райони на Сирия“, заяли Амир-Абдолахиан. „Сега след освобождението на Алепо, Иран ще удвои усилията си при изпращането на хуманитарна помощ за страната“, отбеляза още той.

Иран ще ускори изпращането на хуманитарна помощ за Сирия

Специалният съветник на иранския парламент по международните въпроси Хосеин Амир-Абдолахиан поздрави сирийското правителство за освобож...

Същевременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова страните от сирийския конфликт да подновят евакуацията на цивилното население от Алепо, след като операцията бе преустановена по-рано. „Алепо сега е синоним на ада“, заяви Бан Ки-мун по време на пресконференция, която се смята, че е неговата последна преди края на мандата му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com