Поддръжници на Гюлен критикуват Анкара за ударите по кюрдската ПКК

1691
Поддръжници на Гюлен критикуват Анкара за ударите по кюрдската ПКК
Снимка: Getty Images/Guliver

Антитерористичната операция „Маслинова клонка“ в Северозападна Сирия предизвика недоволството на поддръжници на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврата от 2016 г.

През последните дни хора от обкръжението на Гюлен, подкрепящи организацията му ФЕТО, са се активизирали в социалните мрежи и медиите, и критикуват остро решението на турските власти за ликвидирането на заплахата от терористите, за каквито в Анкара са считани кюрдските милиции /PYD/PKK – Партия на демократичното единство, клон на ПКК в Сирия/. В социалните мрежи поддръжниците на Гюлен разгърнаха активна пропаганда срещу Анкара.

НАТО: Операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия е самоотбрана

За НАТО операцията на Турция срещу сирийските кюрди е самоотбрана и отговор на терористична заплаха. Това заяви източник от щаб кварт...

Бившият ръководител на столичното бюро на вече закрития всекидневник „Тудейс Заман“ /Today's Zaman/ Абдулла Бозкурт смята, че операцията „Маслинова клонка“ в Африн подпомага разгръщането на религиозния фанатизъм в Турция, което е видно от факта, че поддръжниците на Ердоган все по-често крещят „Аллах е велик“. Бозкурт изразява безпокойство и от активната подкрепа на населението в Турция към политическия курс на президента Реджеп Ердоган.

Журналистът е обявен за издирване заради връзката си с обявената за терористична организация ФЕТО на Гюлен. Според друг от кръга на Гюлен от засилването на позициите на Турция страдат най-вече етническите кюрди, предава БГНЕС.

„В периода, когато авторитетът на Турция расте, на първо място страдат кюрдите. Всичко се променя, но това остава непроменено“, смята Тунджай Опчин, който се укрива в САЩ. Бившият главен редактор на „Тудейс Заман“ Бюлент Кенеш, който също се издирва, публикува в един от сайтовете на ФЕТО статия, в която подлага на остра критика действията на Анкара в Сирия. „Турция игнорира чувствителността на НАТО и Запада, като се съобразява единствено с интересите на Москва. Но също игнорира правото на кюрдите на самоопределение, като по този начин отдалечава от себе си и кюрдите в Анадол“, подчертава Кенеш. Той обаче подминава темата за подкрепата, която САЩ оказват на терористичната организация PYD/PKK.

В Twitter Кенеш пише: „Не на войната в Африн“. Емре Услу, един от избягалите журналисти, който открито подкрепя ФЕТО, нарича Югоизтока в Турция „кюрдски провинции“ и задава въпроса дали в джамиите там се произнасят молитви в подкрепа на участниците в операцията „Маслинова клонка“. Анадолската агенция днес публикува 4 измамни фотографии, които кюрдските милиции в Сирия разпространяват в социалните мрежи, но пусна и действителните снимки, направени далеч преди операцията в Африн в различни части на света. В Туитър се появи фотос с два турски танка уж от настоящата операция, но реално той е от 31 декември 2016 г. в Йемен.

И САЩ призова Турция да ограничи военната си операция в Сирия

САЩ настояват турската военна операция в северозападна Сирия да бъде ограничена по време и мащаби, обяви Държавният департамент. Вашин...

Втората лъжлива фотография на изгорял танк е публикувана на 10 декември 2017 г. под заглавие „САЩ могат да изгубят потенциална война с Китай или Русия“. Още една снимка на турски войник на носилка с коментара, че той е ранен от кюрдските отряди в Африн, е пусната във Фейсбук. В действителност това е фотос с войник, пострадал от хранително натравяне в Маниса и е от миналия декември.

Четвърта фотография твърди, че турски войници са взети в плен от кюрдските милиции, но тя всъщност е публикувана в медиите през февруари 2015 г. с новината за заловени от сирийската опозиция бойци от движението „Хизбула“. Разговори между бойци от кюрдските отряди, в които се планира разпространяването на фалшиви новини в социалните мрежи, са били прихванати от турските разузнавателни служби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com