Politico: Конфликт на Китай с Тайван ще застраши доставките на лекарства в ЕС

2279
Politico: Конфликт на Китай с Тайван ще застраши доставките на лекарства в ЕС
Снимка: iStock

Конфликт между Китай и Тайван може да има катастрофален ефект върху доставките на жизненоважни лекарства от Китай за Европа. За това предупредиха производители на лекарства, базирани на континента, цитирани от "Политико".

"Кризата в Тайван може да доведе до пълен недостиг на някои лекарства", заяви Роберта Пицокаро, президент на базираната в Милано компания Olon, която произвежда около 300 различни фармацевтични съставки, влизащи в състава на готовите лекарства. "Това ще бъде драматична ситуация", алармира тя, цитирана от БГНЕС.

Търговията между Русия и Китай: Гръмки думи, но Европа още е по-важна за Москва

Руският премиер Михаил Мишустин е уверен, че търговският оборот между Русия и Китай може да достигне до 200 млрд. долара през 2023 годи...

През последните години напрежението относно статута на Тайван нараства. Островната държава е самоуправляваща се, но Китай я смята за част от своята територия и провежда мащабни военни учения в района, като САЩ обещават да защитят острова в случай на инвазия.

Въпросът доколко Европа би се включила в евентуален конфликт е отворен, но веригите за доставки на континента едва ли ще останат незасегнати. Широкият 180 км Тайвански проток, който разделя двете държави, е един от най-натоварените транспортни пътища в света и е маршрут за транспортиране на лекарства и фармацевтични съставки.

А перспективата за санкции от рода на тези, наложени на Русия след инвазията в Украйна, изнервя хората. "Ако Китай нападне Тайван и ние му наложим санкции като на Русия, фармацевтичният пазар ще се преобърне с главата надолу", казва Джан Паоло Негрисоли, главен изпълнителен директор на фармацевтичния производител Flamma Group. "Всички го знаят, но може би не го казват." "Нямаме много алтернативи", добави той.

През последните 20 години Китай се превърна във фармацевтична сила, тъй като по-свободното регулиране на околната среда, евтината работна ръка и икономиите от мащаба му позволиха да доминира в производството. Това му дава предимство пред европейските му съперници.

Страната е основен производител на по-стари небрандирани лекарства, които се използват рутинно в болниците. Антибиотиците, например, все повече се възлагат на външни изпълнители от Азия, като Китай доминира. Страната е завладяла пазара на основните съставки, които се използват за производството на пеницилин. Китай е ключов износител и в други категории, като например лекарства за кръвно налягане или болкоуспокояващи. Той също така снабдява европейската фармацевтична промишленост с основните съставки, използвани за производството на по-широко разнообразие от лекарства.

Топ шпионин на САЩ предрече катастрофа за световната икономика, ако Китай нападне Тайван

Нахлуване на Китай в Тайван може да спре продукцията на най-големия производител на полупроводникови чипове в света. През първите някол...

Данните от индустрията показват, че Европа произвежда само една четвърт от активните фармацевтични съставки в света, което е спад от половината през 2000 г., и все повече разчита на внос. В същото време Китай и Индия произвеждат повече от половината, като Делхи разчита на Пекин за своите суровини.

Проучване, проведено от компанията за пазарни проучвания IQVIA за Европейската група за фини химикали, изчислява, че Европа зависи от Азия за три четвърти от фармацевтичните си съставки и химически прекурсори, като по-голямата част от тях (70%) се пада на Китай.

Въпреки че компании като Olon и Flamma Group работят за диверсифициране на своите вериги за доставки, това не винаги е възможно. Много фармацевтични съставки сега се произвеждат само в Азия, а някои от тях - изключително в Китай, казва Пицокаро. Тя заяви, че нейната компания може да издържи "известно време" на съществуващите запаси, но няма да мине много време, преди недостигът да започне да се усеща.

В други области, като суровини или микрочипове, Европа вече е започнала да предприема мерки за укрепване на производствените си възможности. Подобни усилия не са положени в областта на фармацевтичното производство.

Миналия месец обаче Белгия предложи създаването на "Закон за критичните лекарства" по подобие на европейския Закон за чиповете. Общо 21 държави вече са заявили, че подкрепят тази идея. Сега Европейската комисия ще трябва да представи конкретно предложение.

Китай изпрати нови 38 самолета и 6 кораба край бреговете на Тайван

Тайванските въоръжени сили регистрираха 38 самолета и шест кораба на китайската армия, приближили се до острова за един ден, твърди тай...

Ако искате да видите свят, в който китайският внос на лекарства е прекъснат, пандемията предлага подсказка, каза Маги Сайкали, ръководител на Европейската група за фини химикали, която представлява производителите на фармацевтични съставки. Решението на Индия да забрани износа на парацетамол в отговор на вълната от инфекции с COVID-19 е пример за това колко трудно се разрешават кризисни ситуации дори с приятелски настроени правителства.

"Имахме голям късмет, че пандемията не продължи толкова дълго и че имахме известни запаси и успяхме да жонглираме с нещата", обяснява Сайкали. "Всички си спомняме как беше разрешена кризата с парацетамола. Трябваше да се прибегне до дипломатическа намеса с Индия", припомня тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com