Посланикът на Армения: Агресията започна от Азербайджан, този конфликт няма военно решение

3808
Посланикът на Армения: Агресията започна от Азербайджан, този конфликт няма военно решение
Снимка: BTV

Всички войни рано или късно приключват. Колкото по-скоро Азербайджан осъзнае, че няма военно разрешение за този конфликт, толкова по-скоро ще се реши той. И се надявам това да стане много скоро. Войната няма да промени нищо. Това каза в студиото на btv посланикът на Армения Н.Пр. г-н Армен Едигарян по повод ситуацията в Република Арцах (бел.ред. Нагорни Карабах).

Посланикът на Азербайджан вчера показа снимка на първата дама на Армения, твърдейки, че тя участва във военните действия. Снимката е правена в края на август, когато нямаше военни действия. Как да се доверим на Азербайджан, когато дипломатически източници използват фалшиви новини, започна посланикът. Да, това е съпругата на президента, която участва в учение на жени кадети. В Армения жените могат да имат военно обучение, поясни той.

Посланикът на Азербайджан: Територията ни е окупирана, международната общност да окаже натиск върху Армения

Съветът за сигурност на ООН отправи призиви да се прекратят враждебните отношения между двете страни и те да се върнат на масата за пр...

Азербайджанската страна твърди,че са реагирали на действията на Армения. Но има неоспорими факти, че агресията започна от Азербайджан и подготовката за това е започнала много преди това. Виждахме такива сигнали и знаци, най-същественият от които е "емоционалната и изпълнена с омраза реч" на президента на Азербайджан пред ООН от 23 септември, коментира посланик Армен Едигарян.

Той добави, че президентът на Азербайджан е отказал разполагане на наблюдатели на ОССЕ в зоната на конфликта на 25 септември.

В същото време в началото на август започнаха широкомащабни учения на Турция и Азербайджан, а турските сили останаха в страната и след края на ученията, категоричен беше той.

Вчера посланикът на Азербайджан отрече Турция да участва в тези военни действия в момента, но има данни за обратното. В Източен Анадол има турски дронове, които виждаме, има турски съветници в азербайджанските военни сили. Много притеснително е, че те помагат да се крият също и представители на терористични организации в армията на Азербайджан, подчерта посланика на Армения.

Дойче веле: Какво подхранва войната между Армения и Азербайджан?

Конфликтът между Армения и Азербайдажан относно Нагорни Карабах отново се изостри в края на миналата седмица. По всички линии на съприк...

Това са неоспорими факти. Вчера имаше изявление на външното министерство на руската федерация, които казаха, че има такива хора в армията на Азербайджан. Виждаме го и в репортаж на BBC, подчерта той.

Разликата между последната ескалация на напрежението между Армения и Азербайджан, предизвикана от Азербайджан, от предишните, е именно в поведението на Турция. Сега те не само заплашват, а директно участват в конфликта. Министър Чавушоглу каза, че ще помага на бойното поле и масата на преговорите. Най-доброто, което Турция може да направи е да се оттегли и да не се намесва в такива конфликти, които разклащат сигурността в Кавказкия регион, категоричен беше той.

Армения обмисля ли признаването на Нагорни Карабах? Първо, това, което Армения прави, е да гарантира сигурността и оцеляването на хората в Арцах (Нагорни Карабах). Какво ще направи страната в бъдеще, ще зависи от нуждите да защити хората в тази област, отговори посланика на Армения.

Хората казват, че външната политика е продължение на вътрешната – това е валидно за Азербайджан. Поради кадифената революция през 2018г., която беше  като студен душ за съседните държави, Азербайджан е в лошо състояние. Същото стана и сега - за една вечер. Освен това страната е в лошо икономическо състояние - имат икономическа криза в Азербайджан, защото парите от нефта не могат да решат всички проблеми, тъй като са разпределени между малцина, обясни той.

Боевете между Армения и Азербайджан продължават

Арменски и азербайджански сили са разположили тежка артилерия на фона на боевете за отцепническия регион Нагорни Карабах, предаде Reute...

Едигарян смята, че причината за подновяването на конфликта е преследването на вътрешнополитически сили от страна на Азербайджан ,който се страхува, че промените в Ереван и „кадифената революция“, която доведе на власт Никол Пашинян и се отрази и на управлението и в Република Арцах, както е арменското наименование на Нагорни Карабах, ще се прехвърли на територията на съседните държави и ще застраши властта в Баку. По думите на дипломата става въпрос за „сблъсък на една демократична и една авторитарна държава“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com