Повечето избиратели в Турция не разбират промените в конституцията

1608
Повечето избиратели в Турция не разбират промените в конституцията
Снимка: Thinkstock

Социологическо проучване сочи, че обикновените хора в Турция изобщо не разбират приетите поправки в конституцията на страната, съобщи БГНЕС.

Анкетите са проведени на принципа на лични срещи с 3 000 семейства и касаят въпроса за промените в основния закон и на системата на държавното управление. Според в.“Миллиет“ резултатите са разтърсващи – избирателите нищо не разбират и не са информирани, но ще трябва да отидат до урните и да посочат своя избор. Един от двама души не знаят кога са приети поправките в конституцията, 50 от 100 души не са наясно с първите 4 члена в нея. На въпроса какво представлява конституцията 17,5% отговарят, че това са законите, постановени от държавата, 9,1% - законите изобщо, 7,9% - всички закони на страната, 4,6% - системата за управление, 4,2% - закон за правата и свободите, в това число и на вероизповеданието, но 31,3% нямат никаква представа и мнение.

Турският парламент отвори пътя за референдум по конституционните поправки

Турският парламент проправи пътя към провеждането на референдум напролет, който да се произнесе дали да бъдат увеличени правомощията на...

Избирателите не знаят и кога е създадена все още действащата конституция – през януари 2016 г. това са били 26,5% от анкетираните, през април – 34% и през ноември 32,7%. Правилни отговори обаче при изследванията от същите три месеца на миналата година са дали съответно 52,1%, 52,8% и 54,2%. Какво знаете за първите 4 члена на конституцията – тук отговорът на въпроса от декември е стряскащ, 49,5% нямат никакво понятие. Само 26,1% са наясно, че не е възможно да се променят първите 3 члена и че никой няма правото да предлага това. Все пак през ноември м.г. 72,4% знаят, че Турция е парламентарна република, докато миналия януари 56,9% са посочили това. В същото време 18,4% са убедени, че живеят в президентска държава. Кой управлява страната – докато през януари м.г. 59,3% сочат президента Реджеп Ердоган, то през ноември убедените в това са вече 79,7%. Числото на смятащите, че държавата се управлява от премиер и правителство в рамките на миналата година се топи – през януари те са били 35,1%, но през ноември са едва 17,1%.

Зам.-председателят на групата депутати от главната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/ Йозгюр Йозел заяви, че пакетът с поправките ще бъде оспорен в Конституционния съд, след като бъде парафиран от президента Ердоган. В иска на РНП се посочва, че е нарушено тайното гласуване, което представлява погазване на конституцията и за доказателства ще бъдат приложени данни от цифрови записващи устройства, касаещи преговорите в Общото събрание на парламента. Поправките бяха приети с 339 гласа, успоредно с това започва и подготовката за референдума. В срок от 15 дни президентът Ердоган трябва да се произнесе за пакета от промени в основния закон и на тази база ще се насрочи и датата за провеждането на допитването, посочи Йозел, цитиран от агенция „Доган“. В държавния вестник на страната бе съобщено, че това трябва да стане в първия понеделник 60 дни след обнародването на разпоредбата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com