Преговорите между Израел и "Хамас" не вървят

15753
Преговорите между Израел и "Хамас" не вървят
Снимка: Getty

Непреките разговори между Израел и "Хамас" в Кайро за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа не отбелязват напредък, съобщи израелски високопоставен източник.

"Различията са много големи. В преговорите не е отбелязан напредък", каза той пред АФП.

Преговорите с посредничеството на Египет продължават втори ден, като заради това беше въведено и 72-часово примирие между враждуващите страни.

Разговорите имат за цел постигането на дългосрочно споразумение за прекратяване на огъня. Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес трябваше да обсъди преговорите с кабинета по сигурността, но срещата бе отменена.

Преговорите вчера са продължили почти 10 часа. "Разговорите бяха сериозни", каза палестински източник. То добави, че израелската страна настоява за обезоръжаването на "Хамас", но палестинците отказват. "Срещата във днес ще бъде най-важна", добави той. Разговорите ще засегнат 8-годишната израелска блокада на Ивицата Газа, предаде БГНЕС.

Палестинската делегация, съставена от представители на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и движенията "Хамас" и Ислямски джихад, настоява за вдигане на блокадата. От своя страна Израел иска пълно обезоръжаване на Газа. Нетаняху заяви, че е важно палестинските власти начело с президента Махмуд Аббас да имат роля в бъдещето на Газа и по-специално във възстановяването на територията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com