Премиерът на Ирак нареди протестиращите шиити да бъдат арестувани

2037
Премиерът на Ирак нареди протестиращите шиити да бъдат арестувани
Снимка: Getty Images

Премиерът Хайдер ал-Абади поиска полицията да намери и арестува протестиращите шиити, които тази нощ нахлуха в сградата на парламента. Протестите тази нощ бяха провокирани заради недоволство от забавянето на приемането на новия кабинет, съобщава БиБиСи.

Протестиращите влязоха в сблъсък с охраняващата полиция, преодоляха барикадите и влязоха в сградата на парламента. В Багдад беше обявено бедствено положение.

Демонстранти щурмуваха иракския парламент

Демонстранти-привърженици на един от водачите на мюсюлманите-шиити в Ирак Муктада Садр проникнаха в строго охраняваната зона на Багд...

Партиите в парламента вече няколко седмици отлагат приемането на новия кабинет. Кореспондентът на БиБиСи в Багдад определя ситуацията като една от най-тежките политически кризи в страната от свалянето на Садам Хюсеин през 2003 г. насам, припомня "Дневник".

По-рано тази седмица хиляди протестиращи се събраха в охраняемата Зелена зона, в която се намират парламентът, държавните институции и посолствата. След като вчера парламентът отново не събра кворум, протестът ескалира и стотици хора тръгнаха срещу барикадите. Протестиращите влязоха и в пленарната зала. Другите сгради не са били нападани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com