Призиви от Европа и САЩ за спиране на военните действия в Идлиб

4718
Призиви от Европа и САЩ за спиране на военните действия в Идлиб
Снимка: Getty images/Guliver

Владимир Путин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха ситуацията в Сирия и Либия, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Съгласно съобщение от Кремъл, акцент на разговора е била Сирия. Владимир Путин е отбелязал необходимостта от неутрализиране на терористичната заплаха, спазвайки принципите на суверенитет и териториална цялост на Сирия. От своя страна Макрон и Меркел обявиха готовността си да помогнат за намаляване на напрежението в Идлиб. Страните също така подчертаха важността на предотвратяването на хуманитарните последици за цивилното население.

Турция няма да влиза в стълкновение с Русия в Идлиб

Турция няма да влиза в стълкновение с Русия в Идлиб, единствената цел са сирийските войски. Това заявиха от Министерството на националн...

И Европейският съвет обърна внимание на случващото се в Идлиб. Всички страни-членки призоваха военните действия там да бъдат спрени незабавно.

"Възобновеното военно настъпление на сирийския режим и неговите привърженици в Идлиб, което доведе до големи човешки страдания, е неприемливо. ЕС призовава всички страни незабавно да прекратят военните действия", се казва в изявлението на Съвета.

Участниците в срещата на върха на ЕС също отбелязаха, че страните в Сирия трябва изцяло да изпълнят задълженията си по споразуменията в Сочи.

Реакция имаше и от САЩ. Председателят на комисията по външна политика в Камарата на представителите на САЩ - демократът Елиът Енгел, и републиканецът от Тексас Майкъл Маккол призоваха за икономически действия срещу отговорните за насилието в сирийската провинция Идлиб. Те изпратиха съответното писмо до държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Турция и Русия реално са пред война

Двама турски войници загинаха, а петима бяха ранени при въздушна атака в сирийската провинция Идлиб, съобщи турското министерство на от...

"Ние изразяваме силната си загриженост относно продължаващите атаки срещу населението на Идлиб от силите на режима на сирийския президент Башар Асад, Русия, Иран и Хизбула. Призоваваме Помпео да използва наличните си правомощия да упражни икономически натиск срещу всички отговорни за това кръвопролитие, за да ги принуди да се върнат към спазването на примирието и политическото споразумение в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в текста.

Енгел и Маккол също призоваха Държавния департамент да работи с други представители на администрацията на САЩ, "за ясно определяне на целите на военната мисия в Сирия, за да се осигурят гаранции за американските войски и партньори".

Освен това конгресмените искат Помпео да поиска от турското правителство да направи повече за справяне с хуманитарната криза в североизточна Сирия. "Въпреки че оценяваме усилията на Турция да прекрати настъплението в Сирия, също така ви молим да призовете турското правителство да направи повече за преодоляване на последствията от хуманитарната криза", подчертават те.

В началото на февруари ситуацията в Идлиб рязко се влоши. В сряда турският президент Тайип Ердоган обяви готовността на Анкара да използва цялата си военна сила в случай на операция в Идлиб. Той каза още, че началото на нова военна операция на Турция в сирийската провинция е "само въпрос на време", цялата подготовка за нейното изпълнение вече е приключила.

Ердоган: Турция ще вземе въпроса с Идлиб в свои ръце

Турция няма да се поколебае да се погрижи за сигурността, ако другите страни в региона на Идлиб не са в състояние да го направят, заяви...

Каква помощ поиска Турция от САЩ заради напрежението в Сирия, включително в отношенията с Русия - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com