Продават на онлайн търг мюсюлманки от Индия

2896
Продават на онлайн търг мюсюлманки от Индия
Снимка: istock

Полицията в Индия разследва как десетки мюсюлманки са били предлагани за продажба в киберпространството на фалшиви "търгове" онлайн без тяхно знание, в случай, според който жертвите илюстрират нарастващата ислямофобия в цялата страна. Съобщава се, че снимки на повече от 80 жени са били качени през последните седмици в GitHub - отворена платформа за разработка на софтуер, пише БГНЕС. Миналата седмица Хана Мохсин Хан, пилот на авиокомпания, била предупредена от приятел, който я насочил към линк, водещ до галерия от изображения на жени. "Четвъртата снимка беше моя. Те буквално ме търгуваха като техен роб", каза Хан пред Франс прес.

"Тръпки полазиха по гърба ми. От този ден до днес аз съм просто в постоянен гняв", сподели тя. От GitHub заявиха, че вече са спрели акаунтите на потребителите, като заявиха, че са нарушили политиките на компанията за тормоз, дискриминация и подбуждане към насилие. Полицията в Ню Делхи е повдигнала обвинения - но срещу неизвестни лица, тъй като не знае самоличността на извършителите. 34-годишната Саня Ахмад, която миналата седмица също се оказа "за продан", посочва с пръст армията на онлайн тролове от хиндуистки фанатици в Индия, която се разраства многократно през последните години.

Позволил ли Тръмп на САЩ да води без правни проблеми война в киберпространството?

Американската администрация фактически се отказа от опитите си за разработи международни правила за поведение в киберпространството и с...

Онлайн тормозът над жени и момичета - включително заплахи за насилие, изнасилване и манипулирани порнографски изображения - е огромен проблем, не само в Индия. Проучване от 2020 г. на базираната в Обединеното кралство Plan International, обхващащо 14 000 момичета в 31 държави, установи, че повече от половината са жертви на такова отношение. „Вместо да бъдат свободни и оправомощени да се изразяват онлайн, момичетата твърде често биват тормозени, малтретирани и изгонвани от онлайн пространства“, се казва в проучването.

"В Индия мюсюлманките са конкретна цел", каза 34-годишният Ахмад, който работи в индийска медийна компания. "Всичко започва с дребни злоупотреби и прераства в заплахи за смърт и изнасилване", каза тя пред Франс прес. "Имам 782 скрийншота на злоупотреба - най-вече в Tуитър - насочени към мен. И те са само от изминалата година." Извършителите, според нея, имат "политическа подкрепа" като част от нарастващата тенденция на противна ислямофобия при хиндуисткото национално правителство на Индия. Правителството не е коментирало последния скандал. То отрича да е анти-мюсюлмански настроено.

Жертвите в последния случай в Индия са изследователи, анализатори, художници и журналисти, коментират от Националната комисия за жените. "Жените, които са посочени тук, не се вписват в представата им за типична мюсюлманска жертва - послушна, облечена в бурка и малтретирана. Когато не се впишем в това, те искат да ни заглушат", каза Хан. Ахмад, чието сърце сега забързва всяка сутрин, преди да провери телефона си, каза, че злоупотребата има за цел да обиди и мюсюлманските мъже. "Когато искате да атакувате някого, вие атакувате жените от къщата. Това е чувствителното място", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com