Протести заляха афганистанската столица Кабул след масово убийство

7956
Протести заляха афганистанската столица Кабул след масово убийство

Хиляди протестиращи съпроводиха ковчези, съдържащи обезглавените тела на седем шиити от малцинството хазара в афганистанската столица Кабул тази сутрин, за да поискат справедливост за страховитите обезглавявания, които според ООН може да се считат за военно престъпление, съобщава АФП.

Демонстрантите се събраха под дъжда в западната част на Кабул и се отправиха към центъра на столицата, скандирайки лозунги срещу талибаните и „Ислямска държава“, изисквайки справедливост и закрила от страна на правителството. Въпреки че още не е ясно кой е отговорен, и талибаните, и членове на ИД са обвинени за убийствата, които могат да доведат до религиозно напрежение между сунити и шиити в разкъсвания от война Афганистан.

Силен взрив в центъра на Кабул

Силен взрив е прогърмял в центъра на афганистанската столица Кабул, съобщава Tolo News, цитирана от "Фокус". Атентатор- самоубиец е ат...

Протестиращите носят снимки на жертвите, сред които две жени и едно дете. Протестиращите имат намерение да вземат до президентския дворец телата, които са доведени в Кабул във вторник вечерта, след като бяха открити в размирната провинция Забул. ООН, афганистанското правителство и САЩ заклеймиха убийствата, които според тях могат до доведат до нови размирици и вероятно става дума за военно престъпление. „Тези безсмислени убийства може да са военно престъпление и виновните трябва да бъдат държани отговорни.“, заяви Николас Хейсом, специалният пратеник на ООН за Афганистан.

Обстоятелствата около убийствата остават неясни.

Телата на седемте жертви, за които се смята, че са били държани като заложници от неизвестни въоръжени лица в продължение на месеци, бяха открити в събота в провинция Забул, където се водят боеве между съперничещи си талибански групи. Някои служители по сигурността приписват тези убийства на симпатизанти на ИД, но правителството няма контрол в провинцията и информацията не може да бъде проверена. Според афганистанската разузнавателна агенция версията, че убийствата са извършени от ИД, е отхвърлена, тъй като в провинция Забул действат само талибански групи.

Тримилионното афганистанско шиитско малцинство хазара е преследвано в продължение на десетилетия, а хиляди бяха убити в края на 1990-те от крайни сунитски групировки и талибаните. Тази година отново се наблюдава ръст на атаките срещу хазара, с поредица от отвличания и убийства, които предизвикаха вълна от гняв.

Трима американци са сред загиналите при атентата в Кабул

Трима американци, работещи по договор за мисията на НАТО "Решителна подкрепа", са сред загиналите при атентат с кола-бомба срещу конвой...

Автор: Руслан Трад

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com