Путин и Ердоган си стиснаха ръцете, "Турски поток" ще има (ВИДЕО)

4183

Турция е изразила готовност да осигури доставките на руски природен газ за Европа през газопровода „Турски поток“.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция със своя руски колега и домакин Владимир Путин.

Проектът „Турски поток“ също ще бъде осъществен. Заедно с нашите заинтересовани министерства и ведомства ще предприемем необходимите стъпки, за да осигурим доставките на руски природен газ за Европа по този газопровод“, подчерта Ердоган.

Реализацията на проекта "Турски поток" в частта за газови доставки в Турция не подлежи на съмнение. Това заяви от своя страна руският президент Владимир Путин, посочва ТАСС.

Йотова не вярва, че Ердоган отива в Москва, за да скъса окончателно с ЕС

Не смятам и не вярвам, че срещата между Реджеп Ердоган и Владимир Путин е с цел Ердоган окончателно да скъса с желанието на Турция да в...

Енергийните въпроси

"Ние изначално разглеждахме „Турски поток“ дори не като алтернатива на „Южния“ (“Южен поток”), а като възможност за разширяване на нашето сътрудничество в газовата сфера и с Турция, и с Европа. Една част от „Турски поток“ се предвиждаше изключително за вътрешните потребности на Турция... Ние днес за това и говорихме, че тази част изобщо не подлежи на съмнение, нейната реализация може да започне в най-близко време“, посочи Путин

Стана ясно и че строителството на първата отсечка от газопроводната система „Турски поток“ може да приключи във втората половина на 2019 г. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, пише БГНЕС.

Едновременно с това той подчерта, че без европейски гаранции може да се говори за строителството на само една отсечка от „Турски поток“. Новак отбеляза, че въпросът за отстъпката в цената на природния газ в случай на реализацията на „Турски поток“ не е обсъждан.

Турция възнамерява да предостави статут на „стратегическа инвестиция“ на проекта за АЕЦ „Аккую“. „Готови сме да предоставим статут на стратегическа инвестиция на проекта „Аккую“. По този въпрос сме постигнали договорка“, каза турският президент.

Ердоган иска да отвори нова страница в отношенията с Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю с руската информационна агенция ТАСС, публикувано в понеделник, че желае рестар...

Турската страна е взела определени политически решения за продължаването на работата по строителството на АЕЦ „Аккую“ и газопровода „Турски поток“, заяви на свой ред руският президент Владимир Путин.

Той отбеляза, че на днешната среща са се обсъждали големите проекти в енергийната област, продължаването на работата върху тях ще „изисква и конкретни политически решения“

„Впрочем, ще отбележа, че определени решения, за които ние говорихме по-рано, вече са взети от турската страна по редица големи проекти – например, строителството на ядрената електроцентрала „Аккую“ и газопроводната система „Турски поток“, каза стопанинът на Кремъл.

Новите отношения Русия-Турция

И Русия, и Турция имат желанието да издигнат двустранните си отношения на ново равнище, заяви още Ердоган. „Двете страни имат желанието да издигнат нашите отношения на нивото отпреди кризата и дори на още по-високо равнище. Ние имаме политическа воля за това“, подчерта турският президент.

Ердоган: Турция е готова незабавно да предприеме мерки по реализирането на „Турски поток“ (ВИДЕО)

Турция е готова незабавно да предприеме необходимите мерки по реализирането на проекта „Турски поток“. Това заяви турския...

Русия и Турция имат общо разбиране по въпросите на борбата с тероризма, заяви руският президент Вадимир Путин. Русия възнамерява поетапно да премахва ограниченията за турските компании, каза още Путин, който окачестви преговорите с Ердоган като конструктивни и важи за двете страни.

Продоволственото ембарго спрямо Турция вероятно може да бъде отменено до края на годината. Това пък прогнозира руският министър на икономиката Алексей Улюкаев, който участваше в разширения руско-турски диалог на президентите Путин и Ердоган в Санкт Петербург. По думите му Русия трябва да се убеди, че качеството на турските продукти отговаря на изисквания.

Темата "Сирия"

Само с демократични средства може да бъдат постигнати преобразувания в Сирия, заяви Путин. "Ние изхождаме от това, че демократичните преобразувания може да бъдат постигнати само с демократични средства. Това е нашата принципна позиция", посочи още руският държавен глава.

Москва от хуманитарни съображения е откликнала на молбата на САЩ за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия, разкри Владимир Путин.

Борисов: След разговора ми с Путин съм оптимист за енергийните проекти

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашия...

"Това не беше някаква спецоперация; ние просто се договорихме с властите на Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна без никакви, естествено, пари и никакви откупи. Ние действахме изключително от хуманитарни съображения“, изтъкна още Путин.

Actualno.com припомня, че това е първата среща на Ердоган и Путин лице в лице от нормализирането на отношенията, след като в края на юни Ердоган се извини на Русия за свалянето на руския изтребител през ноември миналата година.

Снимка: Архив

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com