Путин се похвали: Русия се справи с пандемията по-добре от страните в Европа и САЩ

2429
Путин се похвали: Русия се справи с пандемията по-добре от страните в Европа и САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската медицина се оказа по-ефективна в борбата срещу коронавируса, отколкото в други страни. Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Няма такава система просто. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна. Това каза руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция.

Припомняме, че според последните данни в Русия потвърдените случаи от началото на пандемията са 2 734 454. За изминалото денонощие има 2 176 100 оздравели т.е. нови 26 490 и 48 564 смъртни случая общо.

В цяла Русия започна ваксинацията срещу коронавирус

Ваксинацията срещу коронавирус започна във всички региони на Руската федерация. Това съобщи министърът на здравеопазването на страната ...

Според президента Русия е успяла да спечели време за борба с инфекцията благодарение на бързата реакция в самото начало на пандемията. "Веднага реагирахме и спечелихме време да започнем активна подготовка за момента, в който тя ще дойде при нас в голямо количество и мащаб", каза Путин.

Путин заяви, че Русия се е справила с проблема с пандемията достойно и отчасти по-добре от другите страни.

Президентът каза, че спадът на БВП в Русия е с 3,6% - по-малко от всички водещи страни в Европа и САЩ. В почти всички водещи държави от Европейския съюз спадът на БВП се оказа под 9%.

По думите му около 550 милиарда рубли ще бъдат отпуснати от бюджета за програми за модернизиране на първичното звено на здравеопазването.

"И всички ресурси, предвидени за тази програма, всички те ще бъдат използвани от нас в рамките на сроковете, предвидени в тази програма. Това са 500 милиарда рубли от федералния бюджет, плюс 50 милиарда рубли от регионалния бюджет. 300 милиарда трябва да бъдат разпределени и похарчени в близките три години“, каза той.

Руската ваксина Спутник V със 100% ефективност при тежки случаи на коронавирус

Ефективността на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V срещу тежки случаи на заболяването е 100%, се казва в изявлението на компа...

Путин отбеляза, че изпълнението на тези програми ще започне на 1 януари 2021 г., но в някои области вече се работи.

Нивото на защита, осигурено от руската ваксина срещу коронавирус, достига 97%.

"Русия се оказа първата държава в света, която изобрети, така да се каже, и започна да произвежда ваксина - както Научният център "Гамалея", така и център "Вектор". И ние имаме добра ваксина: и безопасна, и ефективна - повече от 95%, нивото на защита е около 96-97%, казват експертите", заяви президентът, цитиран от БГНЕС.

Путин изрази увереност в добрия резултат от сътрудничеството на Русия с фармацевтичната компания "AstraZeneca" за ваксина срещу коронавирус. По-рано фармацевтичната компания обяви началото на изследователска програма в сътрудничество с изследователския център "Гамалея" за комбинация от собствена ваксина срещу коронавирус и руската Спутник V. Клиничните изпитвания на комбинацията от ваксината на "AstraZeneca" в комбинация с човешкия аденовирусен вектор тип Ad26 "Sputnik V" ще започнат преди края на тази година.

"Радостно е, когато специалисти на това ниво със световна репутация обединяват усилия, включително с руски партньори, и съм сигурен, че резултатът ще бъде много добър не само за нашите граждани, но и за целия свят", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com