Путин: "Северен поток-2" не е алтернатива на "Южен поток"

2201
Путин: "Северен поток-2" не е алтернатива на "Южен поток"
Снимка: Gettyimages

Руският президент Владимир Путин отново подчерта, че страната му не се е отказала окончателно от проекта „Южен поток”. Путин говори по темата в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

По думите на държавния глава разширяването на газопровода „Северен поток” не е алтернатива на прекратените към момента планове за преносна линия през Южна Европа, посочва ТАСС.

Путин: Русия почти е преодоляла спада в икономиката си

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че икономиката на страната преодолява спада и са създадени условия за излизането на траектор...

Путин за пореден път припомни, че решението за прекратяване на строежа на „Южен поток” е взето от българските власти, както и че Руската федерация не се е отказала напълно от него.

Обитателят на Кремъл също подчерта, че „Северен поток – 2” не означава и преустановяване на доставките през Украйна, а единствено създаване на „жизненоважни” алтернативни маршрути, пише ТАСС.

Разширението на газопровода под Балтийско море е „чисто търговски проект, към който държавата няма отношение”, заяви още Путин и изтъкна интересите на Франция, Холандия и Великобритания от новите тръби.

Actualno.com припомня, че в края на май тази година руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да разгледа всякакви проекти за газопроводи в Европа, но не вярва само на приказки и са й необходими предварителни гаранции. По време на посещението си в Гърция тогава Путин подчерта, че страната няма да харчи пари напразно.

Той заяви, че натискът на САЩ и Европейският съюз не е позволил на България да построи своя участък от "Южен поток" и затова Москва е била принудена да се откаже от проекта.

Добър деспот, лош деспот

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се радва на уважение в Германия. Това обаче със сигурност не може да се каже за ту...

Той посочи, че се работи по разширяването на газопровода "Северен поток" към Балтика и се надява никой да не опита да осуети този проект.

Месец по-рано, в края на април тази година, за пръв път официално руският енергиен монополист „Газпром” призна загуба по проекта „Южен поток”. Загубата е от 56,3 млрд. рубли, но тя може да се увеличи много, тъй като сключените от руснаците договори по проекта са на стойност 4,4 млрд. евро! Първите отчетени загуби са заради незавършено строителство по „Южен поток”, писа тогава руският вестник „Комерсант”.

Те идват, след като вече е окончателно ясно, че няма как вложенията в материали и експертиза да бъдат използвани за строителство алтернативен газопровод, а инвестиции са направени в проектиране и геодезични дейности по крайбрежието на България и в нашата изключителна икономическа зона от Черно море.

Загубите обхващат закупените тръби, които поседяха доста време на пристанищата в Бургас и Варна, строителството на компресорна станция при Анапа, както и договорът със Saipem, според който италианската компания трябваше да направи морската част на „Южен поток” през Черно море. Saipem вече се обърна към арбитраж заради спор за обезщетение от 760 млн. евро след провала на газопровода.

Знаете, на 1 декември, 2014 година, Путин обяви алтернативата на „Южен поток” – „Турски поток”. И този проект обаче си остана в сферата на приказките – той беше замразен, след като в края на ноември миналата година Турция свали руски бомбардировач Су-24 на границата със Сирия.

Путин: Русия и Израел ще засилят сътрудничеството си

Русия и Израел ще разширят сътрудничеството си в „борбата срещу тероризма“. Това заяви руският президент Владимир Путин, ци...

Загубите на „Газпром” по „Южен поток” не са страшни, смятат редица анализатори. Дават се и примери – през миналата година BP е отписала 5,5 млрд. долара, Statoil – 4,67 млрд. долара, OMV – 1,5 млрд. долара. Смята се, че „Газпром” ще може да заплати реордни дивиденти от 11,64 рубли на акция, въпреки появяващата се дупка „Южен поток”. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com