X
 
 

Путин: "Турски поток" ще повиши енергийната сигурност на Балканите

1234 2
photo of Путин: "Турски поток" ще повиши енергийната сигурност на Балканите
Снимка: Getty images/Guliver

Строителството на газопровода „Турски поток“ ще помогне за повишаването на енергийната сигурност на Турция и страните от Югоизточна Европа, ако те поискат това, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Строителството на газопровода „Турски поток“ върви по график. Изграждат се две тръби в морския участък, скоро ще започне подготовката за строителството на сухопътната част от проекта. Това ще позволи да се насити с газ както пазара в Турция, така и в редица други страни от Югоизточна Европа, ако естествено, те пожелаят това, а също така ще се повиши енергийната сигурност на региона“, каза Путин.

При това руският държавен глава констатира, че проектът „Турски поток“ се реализира много по-бързо от „Северен поток-2“.

„Вече много години преговаряме с нашите европейски партньори за изграждането на втората част от „Северен поток“, каза Путин. „Надявам се, че те ще приключат с положителен резултат, но докато преговаряме и разговаряме на тази тема, с Турция ние скоро ще завършим аналогичния проект с подобен мащаб /“Турски поток“ - бел.ред./“, отбеляза руският лидер. „Работите вървят към приключване“ добави той.

„Газпром“ оценява стойността на строителството на газопровода „Турски поток“ на 7 милиарда евро. Най-вероятно тръбата първоначално ще се финансира от бюджета на „Газпром“, а в бъдеще ще се рефинансира с емитирането на облигации, предаде БГНЕС.

През януари 2018 г. „Газпром“ получи разрешение от турските власти за изграждането на втората отсечка от морския участък на газопровода до крайбрежието на Турция. Инвестициите в тръбопровода за тази година са планирани на нивото от 182,4 милиарда рубли срещу 92 милиарда рубли през 2017 г.

Строителството на морския участък от „Турски поток“ започна през май 2017 г. Проектът предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция, отбелязва ТАСС. Дължината на морската част е около 930 км, а на сухопътната – 180 км.

Първата тръба ще захранва със „синьо гориво“ турския пазар, а втората ще снабдява с газ държавите от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка от двете тръби е по 15,75 милиарда куб.м. годишно.

В съответствие с графика, първите доставки се предвиждат да започнат в края на 2019 г. Строителството на морския участък се осъществява от компанията South Stream Transport B.V., която е 100% дъщерно дружество на „Газпром“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Да живее турцуя щото е бедна, а ние ще го духаме супата.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Защо ли не му вярвам на този рашистки боклук Путлер? Иска още повече да ни зароби, но добре, че му се връзват само платените кумунярски тролчета!
    : 0 !