Путин за ударите срещу ИД: Трябва да ударим преди да дойдат в дома ни

14813
Путин за ударите срещу ИД: Трябва да ударим преди да дойдат в дома ни
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес следобед руската бойна авиация нанесе първите въздушни удари в Сирия. Ударите бяха нанесени в района на град Хомс и област Хама.

Първи за операцията съобщи американски висш военен представител пред CNN. Той уточни, че САЩ са били информирани за предстоящата въздушна операция час преди нейното започване. От Пентагона заявиха, че Русия е поискала Вашингтон да прекрати своите полети над Сирия. Това искане категорично е отхвърлено от Америка.

Русия и САЩ заедно ще летят на Венера

Русия и САЩ ще се върнат към обсъждането на съвместна мисия по изучаването на Венера една година след прекратяването на началото на пре...

Руското министерство на отбраната официално съобщи, че ВВС на страната са започнала да бомбардират позициите на ерористичната организация "Ислямска държава" (ИД) в Сирия.

От своя страна руският президент Владимир Путин също заяви, че всички страни са били информирани за действията на Русия в Сирия.

Единственият правилен път в борбата с международния тероризъм е борбата с него на вече завладяваните от терористите територии, без да се чака кога те ще дойдат в дома ни, заяви Путин по-малко от час, след като руските бойни самолети нанесоха първите си въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия в района на град Хомс. Той припомни, че ИД отдавна са обявили Русия за свой враг, предаде ТАСС.

Борбата с международния тероризъм трябва да се води в съответствие с международното право, т.е. според резолюции на ООН или по молба на легитимното правителство на страната, каза Владимир Путин. "Нашите партньори в Сирия не разполагат нито с едното, нито с другото", каза той.

По-рано сирийският президент Башар Асад се обърна с официално писмо до президента Путин с молба Русия да окаже помощ на Сирия.

Путин напомни за Украйна, не иска твърдо отмяна на ветото в СС на ООН

Русия, както и всяка друга страна, не се нуждае от диктатори, а от справедливи лидери, заяви руският президент Владимир Путин. "Русия с...

В Москва се надяват на активната и гъвката позиция на сирийския президент Башар Асад по въпроса за политическото регулиране в станата и на готовността му за компромис, заяви още руският президент на днешното заседание на правителството.

Той подчерта, че окончателното и дългосрочно регулиране в Сирия е възможно „само на основата на политически реформи и диалога между всички здрави сили в страната“. По думите му президентът Асад е готов за такъв процес.

Вече има качени снимки и видео от град Хомс и провинция Хама, на които се вижда как руски самолети бомбардират позиции на бунтовниците, които се сражават срещу режима на Башар Асад. Все още не се знае броят на пострадалите, но от снимките се виждат, че има ранени цивилни. Това съобщава на свой ред Сирийската освободителна армия, цитирана от Independent.

Днес депутатите в горната камара на руския парламент единодушно разрешиха разполагането на руски военни в чужбина. 162 сенатори са гласували "за" искането на президента Владимир Путин. Началникът на кабинета на руския президент Сергей Иванов поясни, че разрешението се отнася за Сирия и е само за операции на военно-въздушните сили. Иванов подчерта изрично, че използването на сухопътни сили е изключено.

Позиция на САЩ

Руските въздушни удари, които започнаха днес, не променят мисията на водената от САЩ коалиция срещу групировката „Ислямска държава“, заявиха от Вашингтон, предаде AFP.

Американският държавен секретар Джон Кери е съобщил на своя руски колега Сергей Лавров, че руските удари в Сирия няма да помогнат, съобщи американски държавен служител, пожелал анонимност. Срещата на двамата дипломати е в рамките на Общото събрание на ООН, предаде БГНЕС.

По-рано Джон Кери заяви, че Вашингтон се е отказал от искането за незабавна оставка на Башар Асад и настояват за „уредено и управляемо“ предаване на властта в тази страна.

Готови сме да работим с Русия и Иран за справяне със сирийската криза, заяви Обама

Съединените щати не искат нова Студена война заради украинския конфликт и са готови да работят с Русия и Иран за урегулиране на сирийс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com