Пълен автократичен контрол в Туркменистан след изборите в неделя

1772
Пълен автократичен контрол в Туркменистан след изборите в неделя

Автократичният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов получи място в новата горна камара на държавата, съобщиха държавните медии в последния ход, намекващ за стратегия за наследяване, предава АФП.

В неделя в Туркменистан се проведоха първите избори за новосъздадения Сенат, но нямаше опозиционни кандидати. Президентът бе избран, заедно с 47 други кандидати, съобщи вестник "Неутрален Туркменистан". Кандидатите бяха избрани от местните съвети, а вестникът не пише кой съвет е избрал 63-годишния Бердимухамедов. Служител, цитиран в отделна публикация, заяви, че държавният глава е получил 100 процента от гласовете.

Пълният контрол върху Сената е важен за семейство Бердимухамедови, защото ръководителят на горната камара ще бъде втори по ред в президентството след конституционните промени, приети миналата година. 39-годишният син на Бердимухамедов, Сердар, получи поредица от повишения, за които се смята, че го подготвят за най-високия пост.

Президентът на Туркменистан издаде своята 55-та книга

В Ашхабад се проведе тържествено представяне на новата книга на президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, съобщи Туркмен По...

Кандидатурата на президента за горната камара не беше обявена преди това, но броят на кандидатите, цитирани от държавните медии, се промени от 111 на 112 в навечерието на гласуването. Сега президентът трябва да избере още осем членове за горната камара и член, който да председателства камарата, за да завърши нейното формиране.

Спекулациите за ранна приемственост в изолираната страна идват, когато преодолява икономическа буря, резултат от дългосрочния спад на цените за износа на природен газ и ефектите от пандемията от коронавируса. Туркменистан е една от малкото страни, които не са регистрирали нито един случай на коронавирусна инфекция, въпреки че чуждестранни медии съобщават за смъртни случаи от болестта.

През февруари Сердар Бердимухамедов получи три нови позиции, ставайки вицепремиер, член на мощния съвет за сигурност и главен одитор. По-малкият Бердимухамедов в миналото е заемал висш дипломатически пост и е работил като законодател. Ако той бъде издигнат за лидер в близко бъдеще, това ще възвести първата наследствена приемственост в Централна Азия, бивш съветски регион, където политиката често е доминирана от могъщи семейства.

Бердимухамедов-старши служи като личен зъболекар, а след това и министър на здравеопазването на първия владетел след независимостта на Туркменистан Сапармурат Ниязов, преди да заеме ръководната длъжност след смъртта му. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com