Разказ: Музикален фестивал в Израел се превърна в клане (ВИДЕО)

9111
Разказ: Музикален фестивал в Израел се превърна в клане (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Музикален фестивал в Израел се превърна в клане след атаката на "Хамас", разказват очевидци пред BBC. Именно там за момента има 200 и повече жертви от общо 600, които дотук израелското здравно министерство казва, че са убити от бойци на "Хамас".

Трепетното очакване на фестивала

Седмици наред развълнувани меломани очакваха с нетърпение фестивала Supernova, който се проведе в пустинята в Южен Израел, за да съвпадне с еврейския фестивал Сукот. „Дойде моментът, когато цялото семейство отново ще се събере“, написаха организаторите в социалните мрежи преди началото му. ОЩЕ: Терористите вилнеят и убиват цивилни в Израел: Статистиката тази сутрин (ВИДЕО)

Вече са отчаяни

Само часове по-късно страниците им в социалните медии вече са наводнени с отчаяни хора, които се опитват да намерят близки, след като палестински екстремисти нахлуха на фестивала и откриха огън като част от огромна изненадваща атака срещу Израел. ОЩЕ: Блинкен съобщи за убити и изчезнали американци в Израел (ВИДЕО)

Началото на историята

Един купонджия, наречен Ортел, каза, че първият знак, че нещо не е наред, е, когато призори се включила сирена, предупреждаваща за ракети. Очевидци казаха, че ракетите бързо са последвани от изстрели. Бойците на "Хамас" са изключили внезапно електричеството и са влезли вътре със стрелба, откривайки огън във всички посоки.

Пристигнаха 50 терористи и откриха огън

"Петдесет терористи пристигнаха с микробуси, облечени във военни униформи. Хората се опитаха да избягат от мястото, тичаха през пясъка и се качиха в колите си, за да потеглят, но участниците в купона казаха, че има джипове, пълни с въоръжени мъже, които стрелят по колите", разказа очевидецът.  ОЩЕ: Папата призовава за мир в Израел и Палестина

Мястото на фестивала - с три сцени, зона за къмпинг и бар и зона за хранене - беше в пустинята Негев, близо до Кибуц Реим, а също наблизо е едноименната израелска военна база. Не е далеч от ивицата Газа, откъдето бойците на "Хамас" преминаха призори, за да започнат атаката си. Те проникваха в градове и села в Израел, вземайки десетки хора за заложници. ОЩЕ: Мащабът на разрушенията в Газа и 30 часа война в Израел (ВИДЕО)

Именно от този фестивал тръгнаха и някои от най-сърцераздирателните истории за отвлечени, измъчвани и убити жени. Не се знае колко са заложниците, взети от "Хамас", но според различни оценки в израелски и западни медии става въпрос за поне няколко дузини. Вече има новина от The Wall Street Journal, че към момента властите в Египет не са успели да убедят "Хамас" да пуснат група заложници.

ОЩЕ: Израелците издирват десетки отвлечени от ХАМАС млади жени (ВИДЕА и СНИМКИ)

Стоях 3 часа под едно дърво и се преструвах на мъртва

Израилтянката Гили Йоскович също разказа своята история пред Daily Mail.

Бойците на "Хамас" се промъкнали на фестивала практически незабелязани от няколко посоки едновременно, тъй като много от тях прелетели на парапланери през обикновено строго охраняваната граница.

Самата Гили се скрила под едно дърво в средата на полето и се преструвала на мъртва докато палестинците обикаляли наоколо и разстрелвали всички. Тя останала абсолютно неподвижна около три часа докато най-накрая чула гласовете на хора, говорещи на иврит.  

"Седях много тихо. Не плачех, дори не помръдвах", казва тя след като благодарение на израелските войници накрая се добрала до съседно село.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Буря събори огромен билборд в Мумбай, трима загинаха (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com