Разочаровани от Германия, в Ирак се завърнаха първите бежанци

13939
Разочаровани от Германия, в Ирак се завърнаха първите бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Германия не се оказва обетованата земя за немалко иракски бежанци, които предпочетоха да се върнат в страната си вместо да търпят униженията и несгодите в Европа, пише британският. „Телеграф“.

Иракчаните Азиз Кадир (кюрд) и Науаф Алиас (от етническата общност язиди) са сред първите 50 техни сънародници, които останаха разочаровани от Германия и се върнаха в страната си въпреки опасностите, посочва БГНЕС.

ЕК ще създаде 100 хиляди места за приютяване на бежанци по "Балканския път"

ЕК съобщи, че се създават 100 хиляди места за приютяване на мигранти по „Балканския път”. 50 хиляди от тях ще бъдат в Гърци...

След като минал през балканския маршрут на бежанците Мохамед Кадир се озовал в бежански лагер в берлинско предградие. „Когато за пръв път влязох в лагера, останах шокиран от различията между представата ми за Берлин и това, което видях“, сподели 24-годишният Кадир. „Бях втора класа човек, не чувствах уважение. Когато излизах на разходка из града, беше ясно, че съм човек от лагера – бежанец“.

Бежанските агенции твърдят, че все повече кюрди се връщат у дома, независимо че десетки хиляди сирийци, афганистанци и иракчани предприемат опасните пътувания до Европа. Според иракското Министерство по миграцията 25 000 души от иракски Кюрдистан са напуснали региона, за да търсят щастието си в Европа. Но само миналата седмица 50 кюрдски бежанци се завърнаха от Германия в Ербил – регионалната столица.

За да стигне до Германия, той бил превозен контрабандно в хладилен камион с друга група бежанци, продължава разказа на Telegraph. „Седяхме с колене, притисната до гърдите ни. Едвам дишахме. Пътуването не беше човешко. Чувствахме се като добитък. Хората използваха бутилки като тоалетна и миризмата беше много лоша“, разказва младият мъж.

Но и условията в лагера били лоши. Храната била ограничена до два пъти дневно, имало и комендантски час. „Тежкото положение в лагера ме накара да реша, че положението в моята страна е по-добро“, заяви той.

Нови жертви - бежанци край гръцкия остров Лесбос

Нови жертви-бежанци край гръцкия остров Лесбос. Жена и две деца са се удавили. Издирват се още поне 12 души души. Спасителната акция пр...

Но докато Кадир все пак имал дом и финансова сигурност, за да се завърне, 35-годишният Науаф Алиас го очаквала само палатка и студена зима. Той също обърнал гръб на европейската мечта. Той трябвало да се подслони в бежански лагер край кюрдския град Дохук, защото джихадистите от „Ислямска държава“ завзели селото му през 2014 година. След като броил 20 000 долара на контрабандисте и след няколко седмично пътуване с 10-годишния му син към Европа, по време на което прекарал 13 дни в български затвор, те стигнали източна Германия. Там били настанени в стая с още други двама бежанци.

"Германското правителство предостави храна и 540 евро на мен и сина ми, но това не беше достатъчно. Моят син беше тъжен и уплашен, той нямаше никакви приятелчета или роднини, беше трудно да намериш някой, който да говори кюрдски или арабски", сподели мъжът.

Сега той пак е в Дохук, неговата палатка е за предпочитане пред мизерията в Германия, резюмира изданието. „Моите сънародниците ме посрещнаха добре. Дойдоха мои приятели да пием бира и да пушим заедно, както преди“, сподели иракчанинът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия