Религия вече ще се учи в началното училище и детската градина в Турция

4152
Религия вече ще се учи в началното училище и детската градина в Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Усилията на турското министерство на образованието да подчинят училищата на религията вече обхващат и началния етап, районните мюфтийства и местните просветни дирекции подписаха протоколи за съвместната си работа, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В новата стратегия за образова нието е предвидено ислямът да бъде задължителен предмет в 4 клас, но с подписаните протоколи по места в цялата страна възрастта на обхванатите деца слиза до 4-годишните. Така вратите на светските училища вече се отварят докрай за религиозните служители. В протоколите е отбелязано, че те са насочени към предучилищното и началното образование с цел духовното и културно развитие на учениците. Мюфтийствата ще осигуряват преподаватели за задължителното обучение по религиозна култура и етика. В документите се посочва и нормативът – в началното училище по 6 часа седмично, във 2 и 3 клас ислямът ще се изучава като свободно избираем предмет по 2 часа в седмицата.

Според споразуменията от протоколите духовниците се задължават да осигуряват материалите, необходими за обучението по религиите, дирекциите по образованието прехвърлят ангажимента за подготовката и прилагането на новите учебни програми на районните мюфтийства. За да се адаптират най-малките ученици към изучаването на исляма, е предвидена тясна координация между назначени от мюфтийствата обучители и училищните директори. Протоколите планират тематични екскурзии на децата до джамиите, а изучаващите активно Корана ще получават специални награди от школските директори. Разбира се, дава се и възможност на родителите да избират дали детето им ще изучава исляма. В. “Джумхуриет“ публикува факсимиле на анкетна карта от Анталия, в която родителите на най-малките питомци могат да отговорят с „искам“ или „не искам“.

„Според подписания протокол за сътрудничество между регионалната дирекция по образованието и мюфтийството в Анталия се планира децата на възраст от 4 до 6 години да изучават Коран. Сложете отметка на квадратчетата според желанието си и посочете имената на ученика“, пише в документа.

Интензивно се увеличава и броят на детските градини, обвързани с Диянета /дирекцията по вероизповеданията с ранг на министерство в Турция/, наричат ги религиозна ясла. Миналата година питомците в тези градини бяха 1,7%, а през тази те се увеличиха до 3,6%. По данните на просветното министерство за периода 2017-2019 г. от бюджета за гимназиите с изучаване на природознание, технически науки, физика, математика и изкуства ще бъдат заделени 109 666 000 турски лири. А за средните ислямски духовни училища сумата е 1 723 000 000 лири.

Държавата финансира изграждането на джамии във всичките над 80 университети на територията. В края на юни т.г. станаха ясни промените в регламентите за откриване и закриване на основните и средните училища, като се предоставя свобода за създаване на религиозни учебни заведения, предаде БГНЕС.

В Турция вече глобяват за целувки на улицата

В Турция вече започнаха да налагат парични глоби на влюбени младежи, които се целуват по улиците, предаде електронното издание на вестн...

Планът е оттук нататък всеки квартал с население от 5000 души /досега условието беше да са 50 000 души/ да разполага с религиозен образователен център. Проектът предвижда силно ограничаване на изучаването на Ататюрк и кемализма, еволюционната теория на Дарвин окончателно изпада от часовете по биология. Този проект бе лично одобрен и подписан от Реджеп Ердоган. Докато през 2002 г. гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 ученици, през 2017 г. 517 000 деца се обучават в 1 408 средни духовни училища, а повече от ясно е, че броят им ще расте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com