Рияд обвинява ОАЕ в предателство в Йемен

4023
Рияд обвинява ОАЕ в предателство в Йемен
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитски дипломат обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в измяна, казвайки, че Абу Даби е „заблудил“ Рияд в Йемен поради амбициите си в южната част на страната.

„Откритата ни вражда към екстремистката група „Мюсюлманско братство“ по никакъв начин не означава, че се заблуждаваме от усилията за отиване извън договорените стратегически цели в съответствие с международното право, с прокарване на абсурдни и разединителни проекти“, заяви Салман Ал-Ансари, президент на Саудитско-американския комитет за връзки с обществеността (SAPRAC), в социалната мрежа Twitter. "Тесногръдието е проблем", добави той, описвайки действията на ОАЕ в Йемен като "измяна", съобщи „Мийдъл Ийст Монитор“.

Вашингтон, Париж и Лондон имат роля за глада и ужаса в Йемен?

САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военните престъпления в Йемен чрез въоръжаване и предоставяне на разузнавателн...

Ал-Ансари не спомена изрично ОАЕ, но неговите изявления се въртят около най-новата политика на Абу Даби, чрез която ОАЕ се стремят да разширят контрола си над сепаратистките сили в южните райони на страната, за да я раздели.

По-рано този месец подкрепяните от ОАЕ южни сепаратисти овладяха контрола над правителствените военни бази и пристанището на Аден, една от най-стратегически важните позиции в страната, разбивайки алианса, ръководен от Саудитска Арабия, сражаващ се срещу подкрепяните от Иран бунтовници хусити в Йемен, отбелязва още БГНЕС.

Правителството на президента Абед Рабо Мансур Хади обвини ОАЕ в организиране на "въоръжен бунт". ОАЕ е основен партньор в ръководена от Рияд военна кампания, която подкрепя международно признатото правителство на Йемен срещу бунтовниците хусити, които контролират столицата Сана. Но връзките между Саудитска Арабия и ОАЕ наскоро започнаха да се оказват разнопосочни.

Отдавна най-бедната нация в арабския свят, Йемен сега е разделен на два фронта след години конфликт, който доведе до смъртта на десетки хиляди хора и изтласка страната до ръба на глада. На единия фронт южните сили и правителството, подкрепени от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бият срещу хуситите, които са подкрепяни от враждебния към Рияд Иран. На другия фронт т. нар. Сили на пояса за сигурност, доминирани от подкрепяния от ОАЕ сепаратистки Южен преходен съвет (ЮПС), се борят за възстановяване на независимостта на юга.

Саудитска Арабия и ОАЕ ще действат заедно за примирие в Южен Йемен

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства създадоха съвместен комитет за стабилизиране на примирието в Южен Йемен, съобщава сауди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ЦАХАЛ се похвали, че е убила висш командир на "Ислямски джихад"

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com