Русия скъса споразумението за военно сътрудничество със САЩ в Сирия

3742
Русия скъса споразумението за военно сътрудничество със САЩ в Сирия
Снимка: Gettyimages

Русия преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасността на полетите в хода на операциите в Сирия, който бе сключен по-рано със САЩ. Този меморандум осигуряваше сътрудничеството между руските и американските сили, за да няма инциденти от военно естество. Това съобщиха от министерството на външните работи на Русия.

От министерството призовават Съвета по сигурност (СС) на ООН да свика спешно заседание, за да се обсъди създалата се ситуация след ракетния обстрел от страна САЩ срещу сирийската военна база база Шейрат.

Вижте видео от атаката на САЩ срещу Сирия

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ над 50 крилати ракети "Томахоук" по правителствени цели в Сирия. ова е първо...

„... САЩ демонстрираха сила срещу военното противодействие на страна, която се бори с международния тероризъм. Това не е първият път, когато те (бел.ред. - САЩ) задълбочават проблемите в света и създават опасност за международната безопасност. Самото присъствие на военнослужещи на САЩ и други страни на територията на Сирия без съгласието на правителството (бел. ред. - на Башар Асад) или решение на СС на ООН е грубо, явно и с нищо обосновано нарушаване на международното право", пише в официално изявление на МВнР на Русия.

"...Ние никога няма да се съгласим с нелегитимни действия срещу законната сирийска власт. Вашингтон напълно преиначи случилото се в Идлиб. Американската страна не може да не разбира, че сирийските правителствени войски не са прилагали химическо оръжие. Дамаск просто не разполага с такова, което нееднократно е било потвърждавано от квалифицирани специалисти", твърдят от руското МВнР.

"САЩ се правят, че не разбират очевидни неща. Те си затварят очите за това, че терористите използват химическо оръжие в Ирак... Несъмнено военната акция на САЩ е опит да се отвлече вниманието от ситуацията в Мосул, където загиват стотици мирни жители. Очевидно е, че ударът на американските ракети е подготвен предварително. За всеки специалист е ясно, че решението за нанасянето на ударите е взето във Вашингтон преди събитията в Идлиб, които просто бяха използвани като предлог за демонстриране на сила", пише още в позицията на министерството на външните работи на Русия.

Припомняме, че американски ракети удариха военновъздушна база в Сирия, която се държи от правителствените сили край град Хомс. Ударът е бил нанесен в 4:40 часа българско време. САЩ са изстреляли "десетки" ракети "Томахоук" по сирийската военновъздушна база Шейрат край град Хомс от самолетоносачи, заради предположението на Вашингтон, че Башар Асад стои зад атаката с химическо оръжие в Хан Шейхун, като САЩ директно обвинява сирийския президент за случилото се.

Първа информация - сирийската база Шейрат е била евакуирана преди удара

Сирийската военновъздушна база Шейрат е била евакуирана преди американския ракетен удар. За това съобщават източници от Ливан, цитирани...

Преди избухването на гражданската война в Сирия, Шейрат беше една от стратегическите бази на Башар Асад. Точно там се държеше смъртоносният газ зарин, като големи количества от него бяха предадени на ООН за унищожение през 2013 година. Оттогава има няколко сигнала, че точно от Шейрат са използвани зарин и хлор при въздушни атаки, извършени от режима на Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com