Руският контингент пое контрола върху петролни и газови находища в Сирия

4815
Руският контингент пое контрола върху петролни и газови находища в Сирия
Снимка: iStock

Руските войски в края на миналата седмица овладяха петролното поле Ал-Таура, разположено в югозападната част на сирийската провинция Ракка, след като подкрепяните от Иран милиции „Фатимиюн” напуснаха позициите си в района, съобщи предния ден, 14 март, панарабският вестник „Asharq Al-Awsat“ със седалище в Лондон.

Това се случи след като в петък, 12 март, руски военни установиха контрол над газовото находище Tuneynan (Тунейнан) в слабо населен район на Рака. Според източници на просаудитското издание, руските военни, заедно с подразделение от 5-та механизирана дивизия на сирийските въоръжени сили, пристигнали миналата събота в петролното съоръжение „Ал-Таура", което произвежда около 2000 барела (320 хил литра) петрол на ден. До 2010 г., преди избухването на войната в Арабската република, това поле добиваше около 6000 барела (960 хил. литра) петрол на ден.

Що се отнася до газовото поле Tuneynan, което доскоро също беше контролирано от проирански милиции, то произвежда 3 милиона кубически метра синьо гориво на ден и 2000 барела газов кондензат.

Последни данни за руските загуби в Сирия

Първият заместник-председател на Комитета по отбрана към руската Държавна дума Андрей Красов, по време на кръгла маса за опазване на зд...

Девет руски бронирани машини и четири бронетранспортьора с войници от 5-та механизирана дивизия на сирийската армия, навлезли в петролното съоръжение Ал-Таура, след като милицията „Фатимиюн” (афганистански шиити) напусна съоръжението като част от споразумението с руските военни.

Провинции като Дейр ез-Зор и Хасаке, които се намират близо до границата на Сирия с Ирак и Турция, включват някои от най-важните петролни и газови находища на Арабската република. Арабско-кюрдският алианс, подкрепян от Америка, „Сирийски демократични сили" (SDF, ръководени от кюрдските народни сили за самоотбрана) контролира повечето от тези полета. Например нефтеното находище Rmeilan в провинция Хасаке, разположено в „зоната на отговорност" на SDS включва повече от 1322 нефтени кладенци и 25 кладенци за добив на природен газ.

Най-голямото сирийско нефтено находище „Ал-Омар" в провинция Дейр ез-Зор остава под контрола на кюрдите. Производството на петрол от „Ал-Омар” преди избухването на конфликта в САР през 2011 г. е било 75 хиляди барела на ден.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com