САЩ предлага на Русия официален договор за съвместни действия срещу ИД (ВИДЕО)

2926

САЩ предложи на Русия да участва в провеждането на съвместни операции срещу екстремистката групировка „Джебхат ал-Нусра“ в Сирия. Вашингтон иска да синхронизира усилията си за унищожаване на "Ислямска държава" с Москва, показва проект за за договор, който администрацията на САЩ представи за разглеждане на правителството на Русия. Текстът беше публикуван в електронната версия на вестник The Washington Post.

Ако новите договорености бъдат подписани, то според Вашингтон Русия и Москва трябва да създадат съвместна група по прилагането му, в която да влизат представители на министерствата на отбраната и военното разузнаване. Групата трябва да се разположи в Аман, Йордания. Основната идея е да се провеждат съвместни въздушни удари, като американски и руски специалисти заедно ще определят целите за удар. Договорът ще бъде дискутиран при предстоящата визита на Джон Кери в Москва. The Washington Post коментира, че договорът определено е стъпка за излизане от международната изолация на Запад за руския президент Владимир Путин и първоначално срещу контракта е имало съпротива от страна на Пентагона.

Русия поднови бомбардировките си срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия (ВИДЕО)

Русия поднови бомбардировките си срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия, предаде РИА "Новости". Шест стратегически бомбардир...

Междувременно Вашингтон обяви санкции срещу двама руснаци, свързани с ИД, определяйки ги като „международни терористи“.

Аслан Авгазарович Бютукаев, известен още като Амир Хамзат, и Айрат Насимович Вахитов, известен като Салман Булгарски, са специално определени като международни терористи, пише в комюнике на американското външно ведомство. Тази квалификация изисква „налагане на санкции срещу чужденци, извършили терористични актове или за които се предполага, че могат да извършат такива действия, заплашващи сигурността на американски граждани, националната сигурност, външната политика или икономиката на САЩ, се казва още в съобщението. Според американските власти Бютукаев е местен лидер на „Ислямска държава“ в Чечения и е отговорен за организирането на самоубийствени атентати в Русия - по-конкретно този от януари 2011 г. на летище „Домодедово“ в Москва с 35 загинали. Той става един от лидерите на ИД през 2015 г. според Държавния департамент и планира нови терористични атаки от името на джихадистката групировка.

Айрат Вахитов е бивш затворник в Гуантанамо, според информация на Пентагона. Той е арестуван през 2001 г. в Афганистан, след което, през 2004 г., е прехвърлен в Русия. Според Държавния департамент той се е бил за ИД в Сирия и използва интернет за набиране на бойци за ИД. Според американските власти, решението да бъдат наложени санкции срещу тях е предупреждение за американската и международната общност, че Аслан Авгазарович Бютукаев и Айрат Насимович Вахитов са активно ангажирани в терористични дейности“.

ВИЖТЕ ВИДЕО 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com