Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ затварят последните си консулства в Русия

19 декември 2020, 10:55 часа • 3028 прочитания

Приключващата администрация на Доналд Тръмп планира да затвори двете останали консулства на САЩ в Русия, съобщиха световните агенции.

САЩ ще затворят консулството си в далечния източен град Владивосток и ще преустановят операциите на своя офис в Екатеринбург, уточнява CNN, позовавайки се на писмо, изпратено до Конгреса от Държавния департамент. Този ход идва в отговор на текущите кадрови предизвикателства пред американската мисия в Русия след наложеното от Руската федерация през 2017 г. ограничение на персонала на мисията на САЩ и произтичащата от това безизходица пред Русия заради дипломатическите визи“, се уточнява още в писмото.

Съобщава се, че десет дипломати, назначени в консулствата, ще бъдат преместени в посолството на САЩ в Москва, докато 33 местни служители ще останат без работа. "Не се планират действия, свързани с руските консулства в САЩ", допълва СNN, пише още БГНЕС.

Закриването ще остави посолството в Москва като последната дипломатическа мисия на САЩ в Русия.

През март 2018 г. Москва разпореди затварянето на консулството на САЩ в Санкт Петербург на фона на дипломатическа битка, предизвикана от отравянето на Сергей Скрипал на територията на Обединеното кралство.

Засега остава неясно дали двете консулства ще затворят врати преди 20 януари, когато новоизбраният президент Байдън ще встъпи в длъжност. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес