Саудитска Арабия постави условията си за вдигане на изолацията на Катар

3756
Саудитска Арабия постави условията си за вдигане на изолацията на Катар
Снимка: Getty Images / Guliver

Саудитска Арабия поставя на Катар 10 условия, които емирството трябва да изпълни през следващите 24 часа, за нормализиране на отношенията с Рияд.

Както съобщи телевизия Sky News Arabia, позовавайки се на свои дипломатически източници, условията са били предадени на емира на Кувейт шейх Сабах, който се срещна с ръководството на кралството в град Джеда. Именно Сабах се очертава като посредник в кризата.

Сред задължителните условия, издигнати пред Доха, са скъсване на дипломатическите отношения с Иран и експулсирането от Карат на всички членове на ислямските групировки "Мюсюлмански братя" и Хамас, както и замразяване на сметките им в катарски банки. Освен това Саудитска Арабия настоява за незабавна промяна на редакционната политика на катарската телевизия "Ал Джазира" и смяна на ръководството ѝ. Малко по-късно обаче Рияд официално отрече да е поставял каквито и да е ултиматуми на Катар.

Бойкотът на Катар е заради платен откуп?

Катар е платил 1 милиард долара за откуп на похитени в Ирак членове на кралското семейство на емирството. Парите били предаде на сил...

По отношение на "Ал Джазира" Йордания вече взе мерки, като отне лиценза ѝ. Кралството, което граничи със Сирия, също така обяви, че понижава нивото на дипломатическото си представителство в Катар.

За разлика от Йордания обаче, Мавритания официално обяви скъсване на дипломатическите отношения с Катар.

Дипломатически реакции и сондажи

Трима от най-големите световни лидери продължават да работят по отношение на кризата. Става въпрос за американския президент Доналд Тръмп, руският държавен глава Владимир Путин и турският лидер Реджеп Ердоган.

Новата криза в Близкия изток ескалира заради лов със соколи?

При визитата на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия правилата в Близкия изток се промениха. Беше лансирана идеята за създаване на сунитски ...

В телефонен разговор Тръмп подкрепи саудитския крал Салман и призова да има единство сред страните в Персийския залив. Американският президент стори това, след като одобри изолацията на Катар.

Междувременно Владимир Путин обсъди по телефона с емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани въпроси от международен характер и потвърди позицията на Русия в полза на разрешаването на кризата чрез диалог, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде БГНЕС.

"Въпросите, свързани с руско-катарското сътрудничество, преди всичко в търговско-икономическата сфера и инвестициите... Също така беше засегната и международната проблематика. Владимир Путин потвърди принципната позиция на Русия в полза на разрешаването на кризисната ситуации с политико-дипломатически методи, по пътя на диалога", се казва в съобщението.

Турският президент Реджеп Ердоган пък заяви на традиционната вечеря ифтар за началото на свещения месец Рамадан в Истанбул, че изолацията на Катар, включително налагането на санкции няма да помогне за разрешаване на кризата в отношенията на страната с Египет и Саудитска Арабия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com