Северна Корея предупреди САЩ, че е готова за ядрена атака

5928
Северна Корея предупреди САЩ, че е готова за ядрена атака
Снимка: Getty Images/Guliver

Северна Корея предупреди САЩ да не предприемат провокативни действия в региона, защото е „готова да отвърне на удара с ядрени атаки“, пише ВВС. Коментарите идват по време на честванията на 105-тата годишнина от рождението на дългогодишния лидер на страната Ким Ир Сен.

Грандиозен парад се проведе в Пхенян на фона на спекулациите, че държавният лидер Ким Чен Ун е поръчал провеждането на нов, шести ядрен опит. По последни данни азиатската страна вече има и нови междуконтинентални и подводни балистични ракети, съобщи БГНЕС.

Всичко това се случва при нарастващото напрежение между Северна Корея и Щатите, което се засилва с всеки изминал ден. В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля допълнителни санкции срещу Северна Корея, ако Пхенян продължи с ракетите или ядрените си изпитания.

Air China спира полетите до Северна Корея

Air China, националният превозвач на Китай, преустановява всички полети между Пекин и севернокорейската столица Пхенян, считано от поне...

Както съобщи телевизия "Фокс нюз", цитирайки неназован представител на американската администрация, "обмисляме нов пакет дипломатически и икономически мерки, както и мерки в областта на сигурността, в отговор на продължаващите провокации от страна на севернокорейския режим. Северна Корея трябва да се разбере, че единственият път към сигурно бъдеще и икономическия просперитет е отказът от разработването на ядрени оръжия, балистични ракети и други видове оръжия за масово унищожение."

Ким Чен Ун все пак запази сравнително добър тон днес, в Деня на слънцето, необичайно спокоен и усмихнат, поздравявайки почетния караул и военните редици. Междувременно политическите анализатори регистрираха наличието на балистичните ракети "Пукуксон“ с обсег над 1000 км и два нови вида междуконтинентални балистични ракети, за които не е ясно дали са тествани.

Събитието дава яснота за важността на ядрената програма и как Пхенян разширява амбициите си за военна мощ, игнорирайки натиска от страна на американската администрация за отказ от тези намерения.

До момента Северна Корея е провела пет ядрени тестове. Според редица експерти, местните военни вече разработват оръжие, чийто обсег да достига САЩ.

Китайският външен министър Ван И предупреди в петък , че „конфликтът може да избухне във всеки един момент“, добавяйки, че в такава война не може да има победител.

В Северна Корея става все по-опасно

САЩ изпращат самолетоносач към Северна Корея. Пхенян отговаря с остри заплахи. Същевременно Китай се страхува от колапс на севернокорей...

За разлика от предишните години, на тазгодишните тържества в Пхенян не присъстват никакви китайски представители. САЩ от своя страна многократно призоваха Пекин да се справи със севернокорейската заплаха.

По-рано днес АФП съобщи, че Китай ще поиска помощ от Русия по този въпрос. Това стана ясно след разговор между Ван И и руския външен министър Сергей Лавров. Двамата обсъдиха нарастващата заплаха в региона и се разбраха за кръв от преговори.

„Пекин е готов да си сътрудничи с Москва, за да охлади възможно най-бързо ситуацията на полуострова и да насърчи диалога между заинтересованите страни“, пише в изявление на китайското външно министерство.

Китайските власти отдавна се противопоставят на агресивната севернокорейска оръжейна програма, но според САЩ са необходими доста по-твърди стъпки в това отношение.

Пхенян вече е обект на санкции и от ООН и на множество критики от страна на международната общност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com