Северна Корея призова за по-строги мерки срещу COVID-19

5545
Северна Корея призова за по-строги мерки срещу COVID-19
Снимка: Getty images/Guliver

Северна Корея призова за по-строги мерки срещу бързо разпространяващата се пандемия от коронавирус на среща, председателствана от лидера Ким Чен Ун, съобщиха държавните медии в неделя, без да признаят дали в страната има регистрирани случаи, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Изолираният, въоръжен с ядрени оръжия режим бързо затвори границите си, след като вирусът беше открит за първи път в съседен Китай през януари и наложи строги мерки за ограничения.

Пхенян твърди: В Северна Корея няма коронавирус

Северна Корея остава напълно свободна от коронавирус, твърди високопоставен здравен служител в Пхенян, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. ...

Длъжностните лица в Пхенян и държавните медии в страната многократно настояват, че няма нито един регистриран случай, но информацията от неделя не подкрепи това твърдение.

Коронавирусната епидемия - заразила над 1,7 милиона по целия свят - се превърна в "голяма катастрофа, заплашваща цялото човечество, независимо от границите и континентите", съобщава Корейската централна информационна агенция. "Подобна среда може да се превърне в условие, което създава някои пречки за нашата борба и напредък", казва Пхенян, като поддържа "много стабилна антиепидемична ситуация".

Заседанието на Политическото бюро на Централния комитет на управляващата Работническа партия на Северна Корея в събота обсъди променящите се политически задачи вследствие на епидемията, съобщи агенцията, като цитира служители, които призоваха за строга и щателна проверка на инфилтрацията на вируса.

Беше приета съвместна резолюция "за по-задълбочено вземане на национални мерки за защита на живота и безопасността на нашия народ за справяне със световната епидемична болест", се допълва в съобщението.

Северна Корея няма тестове за коронавирус, търси се международна помощ

Властите в Северна Корея са търсили по частни канали помощ за установяване на „международни контакти“, за да разширят тести...

Снимките, публикувани от официалния вестник „Родонг Симун“, не показват никой от висшите държавни служители - включително Ким - да носят маски. Те седят близо един до друг около кръгла маса.

Експертите твърдят, че Северна Корея е особено уязвима към вируса заради слабата си здравна система, а избягали от режима обвиниха Пхенян в прикриването на епидемия.

Като част от своите антивирусни усилия Северна Корея постави хиляди свои хора и стотици чужденци - включително дипломати - в изолация и монтира устройства за дезинфекция.

Световната здравна организация заяви, че 709 души - 11 чужденци и 698 граждани - са били тествани за вируса към 2 април, докато над 24 800 души са били освободени от карантина.

Ваксина срещу коронавируса: Може би през септември

Ваксината срещу коронавирус може да бъде готова веднага след септември, заяви британският учен, водещ една от най-напредналите разработ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай построи копие на най-важния квартал в Тайпе: Ще тренира инвазия в Тайван? (СНИМКИ)

Ердоган впряга усилия да увеличи натиска върху Израел

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com