Ще удари ли Запада Сирия?

5877
Ще удари ли Запада Сирия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп не е стигнал все още до окончателна договореност с държавите-съюзници на САЩ за евентуален удар срещу Сирия заради предполагаема химическа атака в края на миналата седмица в град Дума.

Според източници на CNN президентът Тръмп провежда консултации по този въпрос с представители на ключовите съюзници на САЩ. Сред тях най-активни са разговорите с президента на Франция Еманюел Макрон и с премиера на Великобритания Тереза Мей. Според официални лица предстои да се постигне договореност за мащаба и сроковете на ответните действия. Възможно е нанасянето на ответни удари да не започне до края на седмицата, предаде БГНЕС.

Междувременно Дамаск обяви, че няма да допусне американския сценарий.  "САЩ и Запада, които претърпяха поражение в сирийския конфликт, разгърнаха психологическа война срещу Дамаск и неговите съюзници, за да демонстрират сила и да възвърнат позициите си", заяви в интервю пред телевизия "Ал Маядин" съветничката на сирийския президент Бусейна Шабан. "Сега се водят интензивни консултации между Сирия, Русия и ИРан, за да се възпрепятстват опасните замисли на САЩ и Запада", каза още тя. Шабан допълни, че "че сирийците не се страхуват от САЩ и са готови за война, ако тя избухне“.

Боливия иска ново заседание на СС на ООН за Сирия - заради враждебната реторика

Боливия поиска свикване на съвещание днес, 12 април, на Съвета за сигурност за заплахата от военни действия срещу Сирия, предаде БГНЕС....

Съветничката на Асад посочи, че правителствените войски със съдействието на Русия "вече са направили необходимата подготовка след нанесения на 9 април удар от страна на Израел срещу летище Т-4". Според нея Израел, който прави всичко възможно кръвопролитието в Сирия да не се спира, "ще бъде главният губещ в бъдещ конфликт".

По-рано Times съобщи, че британските военновъздушни сили се намират в бойна готовност за нанасянето на евентуален удар по Сирия. "Имаме самолети на "Акротири" (базата на ВВС на Великобритания в Кипър). Готови сме", цитира изданието свой източник от военните сили на страната.

Новината идва часове, след като BBC съобщи, че премиерът на Великобритания Тереза Мей е готова да се присъедини към военни действия срещу правителствените сили на Сирия дори и без одобрението на британския парламент. По информация на Daily Telegraph министър-председателят на Великобритания вече е дала нареждане на британските подводници да се придвижат до бреговете на близкоизточната страна на достатъчно разстояние за нанасяне на ракетни удари.

Български анализ

BBC: Тереза Мей е готова да тръгне на война в Сирия без парламентарно одобрение

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че е готова да се присъедини към военни действия срещу пр авителствените сили на Сирия бе...

Според служебния военен министър от кабинета на Марин Райков Тодор Тагарев трябва да се прави разлика между реалност и пропаганда. От техническа гледна точка Русия не може да свали всяка изстреляна ракета към Сирия, убеден е той, както е убеден и, че военни варианти се разглеждат, но те не са първа опция.

Нека не използваме дума за Трета световна война - става дума за може би предполагаема военна операция срещу режима на Башар Асад, включи се и проф. Владимир Чуков. Той посочи пред Нова телевизия, че българското общество не вярва, че в град Дума е имало химическа атака. 500 души са потърсили помощ в болници според Световната здравна организация (СЗО) и това го съобщи Reuters, каза Чуков. Той напомни, че с руско вето са блокирани действия на ООН в Хан Шейхун, а и в други случаи - веднага щом е имало достоверни данни за използване на химическо оръжие. Според данни на ООН в Сирия 35 пъти е използвано химическо оръжия, а опозиционни групи говорят за над 200 пъти.

Има неизпълнения на резолюции на Съвета за сигурност на ООН - за неизползване на химическо оръжие, а Русия пое ангажимент за това. Никой няма да търпи Башар Асад на власт след всички жертви, които паднаха, добави Тагарев и напомни, че преди време Москва подкрепи оттегляне на Асад пред ООН, но сега изглежда действа по друг, по-добър от нейна гледна точка начин. Той определи като "теория на конспирацията", че някой е ползвал химическо оръжие, за да предотврати изтегляне на американските военни от Сирия.

Тодор Тагарев каза и, че не вижда вариант, при който НАТО нанася удар в Сирия и съответно заяви, че никой няма да търси България за поемане на ангажимент. Ние нямаме какво да предложим, добави и Владимир Чуков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com