Ситуацията в Мианмар - на ръба на гражданска война

1930
Ситуацията в Мианмар - на ръба на гражданска война
Снимка: Getty

Специалният пратеник на ООН в Мианмар, Кристин Шренер Бургенер е предупредил за евентуална "неизбежна кървава баня" от страна на военната хунта и поиска Съвета за сигурност да обмисли "значителни действия, които може да обърнат хода на събитията "в тази азиатска държава, съобщава "Дойче Веле", цитирана от БГНЕС.

"Когато погледнем назад след десет години, как историята ще прецени това бездействие? Надявам се, че можете да действате, докато има още време, за да избегнете най-лошите резултати", казал Шранър в изнесената си реч пред членовете на най-висшия орган на ООН на среща при затворени врати.

САЩ: Защитата на човешките права е в опасност

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че правата на човека се нарушават все повече по света и обеща да направи повече, ...

В презентацията си Шранър направил изключително мрачна картина на ситуацията в страната, където репресиите от силите за сигурност вече погубиха повече от 520 цивилни. "Цялата страна е на ръба да се превърне в разруха", заявил представителят на ООН, която също изрази опасението си, че "тъй като военната жестокост е толкова тежка, етническите бирмански партизани могат да заемат ясна позиция по отношение на опозицията, увеличавайки възможност за гражданска война в безпрецедентен мащаб".

Армията на Аракан, Армията за национално освобождение на Таанг и Армията на Националния демократичен алианс на Мианмар подписаха съвместно изявление, в което предупредиха бирманската армия, че ако не спре насилствените си действия, ще се защитават и ще си сътрудничат с движението за граждански протест срещу военната хунта.

Изправен пред тази ситуация, представителят на ООН настоява за необходимостта от посредничество, но подчерта, че военните са затворили вратата за диалог за по-голямата част от света, в което, според Шренер, "военните ще се включат само, когато смятат, че могат да овладеят ситуацията чрез репресии и терор".

"Ще остана отворена за диалог и ще продължа да сигнализирам за това, но ако просто изчакаме кога те са готови да говорят, ситуацията на място ще се влоши. Кървавата баня предстои", каза тя, преди да поиска да не бъде призната легитимност на правителството и не се приемат опитите на военните да създадат илюзията, че всичко върви нормално.

Протестите в Мианмар не стихват въпреки кървавия уикенд

Протестиращи и скърбящи излязоха на улиците на Мианмар в понеделник след най-смъртоносния уикенд на безмилостните репресии на хунтата, ...

Китай и Русия, които имат право на вето в Съвета за сигурност, са сред държавите-членки, които досега предпочитаха да не осъждан преврата от 1 февруари в Мианмар. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс помоли Китай да използва влиянието си, за да контролира ситуацията, добавяйки, че насилието в страната не е в интерес на Пекин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com