Spiegel: Зад кибератаките от името на ИД стои Русия

1638
Spiegel: Зад кибератаките от името на ИД стои Русия
Снимка: Gettyimages

Правоохранителните органи на Германия смятат, че зад кибератаките, извършвани от групата хакери, известна под названието "Кибер-халифат" и подкрепяща терористичната организация Ислямска държава, фактически стоят руските спецслужби.

Това пише днес немското списание Spiegel, позовавайки се на структурите за сигурност на ФРГ.

Според Кремъл ликвидирането на режима на Асад ще предизвика хаос в региона

Елиминирането на режима на сирийския президент Башар Асад може да тласне целия регион към пълен хаос и няма да помогне в борбата срещу ...

Възможно е т.нар. Кибер-халифат на ИД да е руско изобретение. Германските спецслужби смятат, че терористичната групировка засега не е в състояние да провежда комплексни шпионски атаки и саботажни акции в Мрежата – отбелязва изданието. Според тях редица признаци говорят, че нападенията, които се приписват на „Кибер-халифата“ в действителност се извършват от руски хакери.

Както твърди Spiegel, германските спецслужби изхождат от това, че три руски служби – ФСС, ГРУ и СВР (Федералната служба за сигурност, Главното разузнавателно управление и Външното разузнаване) разполагат с повече от 4000 киберагенти или приблизително с колкото специалисти разполагат САЩ.

Западни медии не за пръв път твърдят, че руските власти са причастни към кибератаки на различни ведомства и учреждения. Москва отхвърля подобни обвинения.

Неотдавна Washington post писа, че хакери уж по нареждане на руските власти са проникнали в базата данни на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и откраднали аналитична информация за кандидата на републиканците за президентския пост Доналд Тръмп.

В Русия посрещат геройски завърналите се пилоти от Сирия

Руските изтребители и бомбардировачи продължават да се прибират в базите си, след като Москва обяви край на операциите си в Сирия. Екип...

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отрече пред агенция Reuters Русия да има нещо общо с атаката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com