Светът през 2015 година: Сирия

11502
Светът през 2015 година: Сирия
Снимка: Gettyimages.com

За пета поредна година военният конфликт в Сирия продължава. Жертвите нарастват, а ситуацията се мени през часове, но желаният от милиони краен резултат - траен мир и възможност за просперитет, го няма.

Санкции без реално въздействие

На 28 май Европейският съюз продължи с една година действието на санкциите против ръководството на Сирия и приближените му лица. Санкциите на ЕС във връзка с репресиите срещу гражданското население на Сирия действат по отношение на над 200 души и 70 юридически лица, се посочваше в комюникето от Брюксел.

Европейските санкции бяха безполезни - само до 9 юни равносметката от войната беше повече от 230 000 загинали, сред които близо 11 500 деца и над 7000 жени. В резултат на сраженията бяха загинали също 49 106 членове на правителствените сили и 36 464 членове на сили, лоялни на сирийския режим, сред които 838 представители на ливанското шиитско движение „Хизбулла“ и 3093 шиитски бойци от други страни.

Смъртта си са намериха също 41 116 бойци на въоръжената умерена опозиция, сирийски джихадисти и кюрдски бойци. Загиналите чуждестранни бойци, участващи в борбата срещу режима, бяха 31 247 души, повечето от които джихадисти. 3191 от загиналите не бяха идентифицирани.

Намесата на Русия

В конфликта започна отчитането и на друга статистика, а именно от началото на намесата на Русия в Сирия. От 30 септември до 23 декември най-малко 200 цивилни са били убити при руските въздушни удари в Сирия, твърди доклад на "Амнести Интернешънъл", който се позовава на свидетели и активисти. Изследването е обхванало повече от 25 руски атаки в пет области между 30 септември и 29 ноември.

Констатациите сочат "сериозни неуспехи в това Русия да спазва международното хуманитарно право", казва "Амнести". Москва също е обвинявана, че бомбардира бунтовнически групи, които се противопоставят на Асад и са подкрепяни от Запада, като "Амнести" поиска международно разследване относно жертвите. В доклада се изтъкнаха доказателства, че Русия може да е използвала забранени касетъчни боеприпаси и неуправляеми бомби в населени жилищни райони, което за "Амнести" е равносилно на военно престъпление.

Русия започна въздушни удари срещу "Ислямска държава" и други групи, на 30 септември, заявявайки, че е действала по искане на сирийския президент Башар Асад. Москва многократно отрече да причинява цивилни жертви, описващи такива претенции като част от "информационната война". Иначе конкретно докладът на "Амнести" не беше коментиран официално от руските власти.

Междувременно, след като месеци наред САЩ заемаха позицията с искане за оставка на сирийския президент изведнъж промениха мнението си, което съвпадна с намесата на Русия в конфликта. На 30 септември САЩ се отказаха от искането за незабавна оставка на президента на Сирия Башар Асад и настояха за „уредено и управляемо“ предаване на властта в тази страна. Изявлението направи лично американският държавен секретар Джон Кери. Според него сирийският конфликт не може да бъде решен без въвличането в политическия живот на Сирия на сунитите, което ще отнеме „известно време“. Незабавната оставка на Асад може да доведе до „крах“ и разрушаването на гражданските институции в Сирия, заяви Кери и допълни, че предишният подход на САЩ за смяна на властта в Сирия се е оказал неработещ.

Държавният секретар на САЩ определи като „възможност“ за САЩ въвличането на Русия в решаването на сирийския конфликт. В същото време той изрази мнение, че ако Москва продължи да поддържа правителството на Асад, то нея я очакват проблеми със страните от Близкия изток, населението на повечето от които са сунити. Това означава, че Русия може да стане мишена за джихадистите), предупреди Кери.

Само ден по-рано американският президент Барак Обама заяви, че "победата над „Ислямска държава“ ще е възможна единствено ако президентът на Сирия Башар Асад напусне поста си." В рамките на 70-ото Общо събрание на ООН Обама каза още: "В Сирия диктаторът (бел. ред. - Башар Асад) уби десетки хиляди от собствения си народ. Мащабите на тази трагедия засяга всички ни, това не е просто вътрешен проблем на отделна страна. Както и обезглавяването на хора от „Ислямска държава“ не е проблем на отделна страна. Терористите от ИД никъде няма да имат убежище, тази сила не трябва да съществува. Но военната сила не е достатъчна, за да се промени ситуацията в Сирия. Сирийският народ трябва да се разбере как мирно да се уреди проблемът. САЩ са готови да работят с всички, в това число и с Иран, и с Русия. Но нека помним как започна всичко: Асад реагира на мирна демонстрация с масови убийства. Асад и съюзниците му днес не могат да удовлетворят повечето хора в страната, трябва да бъде организиран процес за прехода от управлението на Башар Асад към ново правителство. ИД излезе от хаоса на Ирак и Сирия, нейното съществуване зависи пряко от наличието на перманентна война. Нашата задача е да се противопоставим на този екстремизъм, който замъглява толкова много хора по целия свят, като преиначава исляма. Невежество е да се смята, че ислямът и терорът са едно и също."

Същевременно стана ясно, че Франция отваря дело срещу сирийския президент Башар Асад по обвинения в престъпления срещу човечеството.

На 2 октомври седем държави - Турция, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия, призоваха Русия да прекрати военно-въздушната операция в Сирия. В съвместната декларация се твърдеше, че тези „действия ще доведат до по-нататъшна ескалация и ще засилят екстремизма и радикализацията“ на региона.

Русия настояваше, че ще използва в Сирия единствено авиацията, действайки по молба на сирийския президент Башар Асад срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. А председателя на парламентарния комитет по външна политика Алексей Пушков заяви, че военната операция на Русия в Сирия може да продължи около четири месеца. По-рано ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов беше отбелязал, че операцията в Близкия изток ще има времеви рамки, без обаче да каже колко точно и какъв ще е подходът на Русия в нея. Впоследствие председателят на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко уточни, че съгласно закона за отбрана срокът на пребиваването на руските военни в Сирия ще бъде определен от Владимир Путин.

А САЩ продължиха с резките завои по темата "Сирия". "Отказахме да приемем делегация на Русия за обсъждане на конфликта в Сирия заради нежеланието на Москва да даде конструктивен принос в борбата с "Ислямска държава", заяви на 15 октомври прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест. По-рано руският президент Владимир Путин изяви готовност да изпрати във Вашингтон делегация начело с премиера Медведев, която да обсъди с американската администрация конфликта в Сирия и евентуалното взаимодействие между двете страни в борбата срещу "Ислямска държава".

"Призивите за сътрудничество на Москва не бяха чути не само от нас, но и от останалите 65 членки на международната антитерористична коалиция, бореща се с "Ислямска държава". Кремъл има собствено виждане за борба с ИД, чрез едностранни действия в Сирия, което показва колко изолирана е Русия", заяви Ърнест

На 6 ноември стана ясно, че противостоящите групировки в сирийския конфликт отново използват химически оръжия. Информация за употребата на иприт след официалното унищожение на неговите запаси се съдържа в секретен отчет на Организацията за забрана на химически оръжия (ООН). Според доклада иприт е бил използван на 21 август в сраженията между „Ислямска държава“ и сирийските бунтовници в района на град Мари, разположен в северозападната част на Сирия. Двама души са били засегнати от бойното отровно вещество, а "много вероятно" едно дете да е загинало.

На 18 ноември Франция, Русия и САЩ преминаха от фазата на разговори за съвместни действия към по-трудната част на реалните съвместни операции. Това стана на фона на призива на френския президент Франсоа Оланд за "огромна и единствена коалиция" за справянето с терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), наречена още ИЗИС и ИДИЛ.

Франция и Русия бомбардираха цели на ИД в Сирия на 17 ноември, наказвайки групировката за атентатите в Париж и падналия руски самолет в Египет, за който се потвърди официално, че е свален с бомба. ИД обяви, че е отговорна за координираните атаки във френската столица на 13 ноември и за свалянето на руския самолет на полуостров Синай на 31 октомври. При двата случая общо загинаха 353 души. Терористичната групировка каза, че нападенията са в отговор на въздушните удари в Ирак и Сирия.

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ако Русия смени своята военна стратегия в Сирия, фокусирайки се върху "Ислямска държава", то Вашингтон ще приветства съвместни действия с Москва за засилена военна кампания. Обама добави, че е успял да предаде това съобщение на руския президент Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Турция на 15 ноември.

Новата реакция на САЩ дойде след като стана ясно, че Оланд е разговарял по телефона с руския си колега Путин, за да обсъдят възможните съвместни планове. Появи се и затопляне между Русия и САЩ по темата "Сирия" - Москва предварително е уведоми Вашингтон за въздушните си удари на 17 ноември.

"Русия променя целите си, защото днес руски ракети удариха Рака. Може би днес тази голяма коалиция с Русия е възможна“, каза пред телевизия TF1 френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан.

Светът през 2015 година: Безпрецедентната бежанска вълна към Европа

През 2015 г. към Европа се насочи безпрецедентна бежанска вълна, породена от гражданската война в Сирия и усилена от военните конфликти...

На 3 декември след над 10 часа дебат, в крайна сметка Великобритания взе решение и извърши призори първите въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия. По време на гласуването в Камарата на общините на британския парламент 397 депутати подкрепиха предложението на премиера Дейвид Камерън за започване на бомбардировки срещу ИД. Против бяха 223 депутати. Обама, естествено, приветства решението на британското правителство за въздушни удари в Сирия.

От западна гледна точка обаче нещата си оставаха на фаза "въздушни удари", след като редица анализатори предупредиха, че ИД няма да бъде сломена без наземна операция. А на 7 декември стана ясно, че НАТО изключва изпращането на сухопътни войски срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

По-рано, на 27 ноември външните министри на страните от ЕС осъдиха поведението на Русия в Сирия и я обвиняват в подкопаване на процеса на регулиране на кризата в тази страна.

На 24 декември сирийското правителство заяви, че е готово да вземе участие в мирните преговори в Женева и се надява, че диалогът ще помогне на страната да формира правителство на националното единство. От страна на Асад беше обявено, че има надежда с този диалог да бъде съставено правителство на националното единство, което да образува конституционен комитет, който да отговаря за нова конституция и нови избирателни закони, така че избори в страната да се проведат в рамките на приблизително 18 месеца. Седмица по-рано Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за международна пътна карта за сирийски мирен процес – рядък случай на единодушие между световните сили по въпроса с конфликта в страната, който продължава повече от четири години и до сега е отнел живота на над 250 000 души. Резолюцията на ООН подкрепи плана, договорен в австрийската столица Виена по-рано, който призовава за примирие, преговори между правителството и опозицията и близо двугодишен срок за създаване на правителство на националното единство и провеждане на избори.

На 28 декември военни анализатори и на официални лица в САЩ заявиха, че президентът на Русия Владимир Путин е успял да постигне основната си цел в Сирия – да стабилизира режима на президента на страната Башар Асад. Ако в бъдеще рискът за провеждане на военна операция в страната остане както сега нисък, то Русия ще може да продължи управлението му още дълги години, написа Reuters. Тези оценки противоречаха на заявленията на президента на САЩ Барак Обама, а също така и на неговите ключови съветници, които отбелязваха, че Путин "е предприел необмислена операция по спасяването на режима на Асад, която не е по джоба на Москва и по-скоро е обречена на провал".

Свалянето на руския Су-24 турските ВВС

Светът през 2015 година: Големите самолетни катастрофи

Самолетните катастрофи през тази година се превърнаха в централна новина за всички големи световни агенции. Тези страхотни драми покрус...

Безспорно това се оказа ключов момент в конфликта в Сирия през тази година. На 24 ноември тази година турски изтребител F-16 свали руски бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара нарушил въздушното пространство на страната по границата със Сирия. На свой ред руското министерство на отбраната контрира, че Су-24М се е намирал нас сирийска територията и „не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция“.

Същият ден руският президент Владимир Путин заяви, че инцидентът с руския Су-24 излиза от рамките за обикновената борба с тероризма. Днешната загуба е свързана с удар в гърба от привърженици на терористите. Не мога да квалифицирам по друг начин случилото се. Така коментира свалянето на самолета Владимир Путин след среща с краля на Йордания Абдула II.

Самолетът ни бе свален над територията на Сирия от ракети въздух-въздух от турски самолет F-16 - на 4 км от границата с Турция. Бил е във въздуха на 1 км от турската територия. Нашите пилоти не са заплашвали Турската република. Това е очевидно. Те (бел.ред - пилотите) водиха борба с ИД, изпълнявали са превантивни удари срещу терористите. обясни Путин. 

"Отдавна сме установили този факт, че на територията на Турция отива голямо количество нефт и петролни продукти от завладените в Сирия територии. От тук – и големите парични потоци, а сега и с ударите в гърба, ударите по нашите самолети, които се борят с терористите и при това, че ние подписахме споразумение с американските партньори за предупреждение за инциденти във въздуха. Турция, както е известно, е в сред тези, които обявиха, че уж воюват с тероризма в състава на американската коалиция“, подчерта руският президент, който обеща, че този инцидент ще има "сериозни последици за руско-турските отношения". Турция какво иска - да постави НАТО в услуга на ИД, попита руският президент.

Турция ще сметне за проява на агресия ситуация, в която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно-ракетен комплекс, отвърна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CNN.

„Инцидентът идва в много лошо време, защото в неделя сега ме информираха, че се свиква извънреден Съвет на лидерите на ЕС с ръководството на Турция в Брюксел в 16:00 часа. Всичко това ще се дискутира дотогава и ще се търсят решения. В никакъв случай, когато НАТО, в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, приятно и не води до положителни резултати”, коментира българският министър-председател Бойко Борисов.

Светът през 2015 година: Дълговото сиртаки на Ципрас

И през тази година Гърция беше във фокуса на медиите по света. Правителството на харизматичния Алексис Ципрас дойде на власт и поведе в...

На 25 ноември стана ясно, че след препоръките на руското външно министерство и Ростирузъм всички големи туроператори са прекратили продажбата на почивни пакети за Турция. Преустановяването на продажбите е било потвърдено от компаниите Coral Travel и „Пегас Туристик“.

Два дни по-късно на 27 ноември Турция обяви, че прекратява полетите на военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Решението било взето след като и Русия решила да спре военните си кампании на територията на Сирия в близост до турската граница, твърдеше източник от турското разузнаване. А външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу предложи на руския си колега Сергей Лавров среща в Белград на 3-ти или 4-ти декември, което стана, но без особен резултат.

От 26 ноември Русия разположи в базата си "Хмеймим" в Сирия ракети ЗРК С-400, който ще обезпечава безопасността на полетите на руските ВВС и ще унищожава всяка цел, която представлява опасност за тях. ЗРС С-400 "Триумф" е зенитно-ракетна система с голям и среден обсег. Всяка ЗРС С-400 обстрелва до 36 цели със 72 ракети.

На 30 ноември НАТО проведе среща с Русия заради инцидента със свалянето в Сирия на руския бомбардировач Су-24. Там беше дискутирано мнението на НАТО, че напрежението между Москва и Анкара трябва да спадне. А генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че "данните на НАТО за инцидента съвпадат с оценката на Турция".

Същевременно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви след среща със Столтенберг, че Турция съжалява за инцидента с руския Су-24 и е отворена за всякакъв диалог с Руската федерация. Той обаче повтори, че Анкара няма да се извини, за което призова руската страна.

На 3 декември турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция има доказателства, че Москва е замесена в незаконна търговия на петрол с „Ислямска държава“, но без конкретни доказателства. "Кой купува петрол (от „Ислямска държава“)? Нека го кажа. Джордж Хасвани, който има руски паспорт и сирийско гражданство, е един от най-големите търговци в този бизнес“, каза Ердоган. През ноември американската хазна наложи санкции на бизнесмена Хасвани, който също така е и в списъка със санкции на ЕС заради обвинения, че е служил като посредник в търговията на петрол между сирийското правителство и „Ислямска държава“. Ердоган също така заяви, че „известен руски шахматист“ е бил замесен в петролния бизнес с „Ислямска държава“, но не назова име. Интересен факт е, че в новите санкции на САЩ влезе и Кирсан Илюмжинов – богат руски бизнесмен и дългогодишен президент на Световната федерация по шах.

Светът през 2015 година: Македония

2015 г. беше изключително турболентна година за Македония. Преминала под знака на остра и безпрецедентна политическа криза, настоящата ...

На 14 декември Русия даде три условия за преодоляването на кризата в отношенията си с Турция след инцидента със сваления Су-24. Посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов отбеляза, че първото условие е извинение от страна на турските власти за инцидента със сваления от турски изтребители бомбардировач Су-24. Второто условие е да се открият виновниците за инцидента и те да се привлекат под отговорност. Третото е Турция да компенсира Русия за нанесените щети.

На 21 декември излезе информация, според която разшифроването на информацията от бордовия самописец на сваления в Сирия руски бомбардировач Су-24М в момента не е възможно поради вътрешни увреждания на паметта.

На 23 декември съпредседателят на прокюрдската Демократическа партия на народите Селахатин Демирташ заяви, че Турция не е трябвало да сваля руския бомбардировач Су-24. Това стана при прокрадващите се информации за сериозни стълкновения между турската армия и ПКК при турско-сирийската армия.

Излезе и информация, че Ердоган лично е дал заповед да бъде свален руския бомбардировач Су-24, участващ във въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия.  В съобщението се казваше, че Ердоган е дал заповедта шест седмици, преди руският самолет да бъде свален на 24 ноември. Руските бомбардировки над Сирия започнаха на 1 октомври. Според източника, на който се позовава Wikileaks, „турският президент решил да постави страната на ръба на война с Русия, за да обедини правителството и да получи безусловна поддръжка“. В последвалите инцидента изявления Ердоган посочи, че ако турската страна е знаела, че Су-24 принадлежи на Русия, нейното поведение щяло да бъде различно.

На 28 декември руският президент Владимир Путин подписа указ за прилагане на специални икономически мерки срещу Турция. Това стана след като вече бяха влезли в сила други мерки, включително спиране на работата по "Турски поток". Като следствие на икономическите мерки от 1 януари 2016 година се забранява вносът на редица продукти от Турция, отмяна на чартърните полети и се прекратява действието на безвизовия режим.

Българската следа

И на Коледа в Сирия няма мир

Въздушни удари на сирийските правителствени сили причиниха смъртта на 28 цивилни, включително 10 деца, в близост до Дамаск в навечериет...

Колкото и малка да беше ролята на нашата страна в конфликта в Сирия, все пак такава съществуваше. Оказа се, че по доклад на швейцарската организация Small Arms България е изнесла 1800 броя „малки огнестрелни оръжия“ и 6 млн. бройки боеприпаси за кюрдските бойци „Пешмерга“ само за периода август-септември 2014 година.

В дефиницията „малки огнестрелни оръжия“ влизат леки картченици, автомати, автоматични и снайперистки карабини, пистолети и револвери. А печалбата само за август-септември миналата година от оръжейния износ на България за кюрдите в Сирия е 6 млн. лева (3,7 млн. долара), посочва докладът.

Всъщност България е една от общо 12 държави, които са изнасяли или са договаряли доставки на оръжие с „Пешмерга“ - кюрдските сили, считани за основен противник на "Ислямска държава" в Сирия. Най-голям е износът на Германия – на стойност 91 млн. долара за само един месец. Той включва 30 противотанкови установки „Милан“ с общо 500 противотанкови ракети, 200 РПГ-та „Панцерфауст“ - отново предназначени за противотанкови действия, 8 000 карабини G3 с 2 млн. куршуми за тях, 8 000 карабини G36 с 4 млн. куршуми за тях, 8000 полуавтоматични пистолета P1 с 1 млн. патрона за тях и т.н. За САЩ и Хърватия няма и данни какво точно са изнесли за пешмергите. Албания обаче е изнесла 15 000 ръчни гранати, както и 20 000 снаряда за 40 милиметрови минохвъргачки. Естония пък е изнесла 1 млн. броя куршуми, калибър 7.62 милиметра – стандартен боеприпас на въоръжение в НАТО. А Франция, където станаха кървавите атентати в Париж, е изнесла неизвестен брой тежки картечници „Браунинг M2”, както и неизвестен брой муниции.

Според заключенията на швейцарските експерти присъствието на много източноевропейски държави в търговията с оръжие в Сирия, включително и България, се обуславя от невъзможността на съответните страни да съхраняват огромния запас от оръжия и боеприпаси още от комунистическо време. За съхранението на стари боеприпаси е необходим ресурс, с който малко страни разполагат, казват швейцарците.

България се замеси в търговията с оръжие в Сирия и по друг начин - с инцидента в Анево. Според разследване на американската медия BuzzFeed починалият при взрива на боеприпас американец Франсис Норвило е бил подизпълнител по програмата за обучение и въоръжаване на "умерената сирийска опозиция" на САЩ на стойност 500 млн. долара. Програмата вече е спряна, а все още българските власти не са излезли с официално заключение за инцидента.

На 14 декември отново BuzzFeed писа, че България е основна част в програмата на САЩ за екипиране и борба на „независими“ сирийски бунтовници срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Основата на статията беше, че това става с помощта на Боян Петракиев-Барона. Името на Барона излезе и във връзка с "Алгънс" - българската компания, наела полигона в Анево за изпитанията на РПГ, при които загина Норвило. Според BuzzFeed шефът на „Алгънс“ - Александър Димитров е човекът на Барона. Самият Димитров отрече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия